Події

У Житомирі викрили лікаря медцентру на Корбутівці та його спільника, які вимагали у військовозобов’язаного гроші за «правильний» діагноз

20 March 2024, 17:51

У Житомирі поліція затримала лікаря та його спільника, які продавали фіктивні діагнози для оформлення інвалідності.

Про це 20 березня повідомляє пресслужба ГУНП у Житомирській області.

«Ще восени минулого року 29-річний завідувач відділення однієї з лікарень області запропонував військовозобов’язаному пацієнтові посприяти у «правильному» лікарському заключенні, на підставі якого медико-соціальна експертна комісія могла б встановити чоловікові групу інвалідності. Їх схему додаткового заробітку викрили поліцейські Житомирщини. Лікар запевнив, що без надання неправомірної вигоди на позитивний висновок лікарської комісії пацієнтові очікувати не варто. До того ж він переконав хворого про те, що має вплив на інших членів комісії. При цьому розмір оплати його «послуг» залежатиме від етапу проходження процедури оформлення групи інвалідності. Тож наприкінці лютого лікар отримав свій перший «гонорар» у розмірі 5 тисяч гривень», - йдеться в повідомленні.

Поліцейські з’ясували, що до схеми незаконного збагачення долучився й 42-річний спільник медика. Як пояснив лікар, саме цей чоловік займатиметься оформленням «документів».

«19 березня слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській області спільно зі співробітниками управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ задокументували отримання посередником неправомірної вигоди у розмірі 1 500 доларів. Тож поліцейські затримали чоловіка, а кошти вилучили. Ця оплата мала бути заключним етапом для оформлення групи інвалідності. Слідчі провели два обшуки під час яких виявили чорнові записи, медичну документацію, флеш та дискові носії інформації, знімки флюорографії, мобільні телефони», - зазначають у поліції.

19 березня слідчі повідомили обом чоловікам про підозри у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України. Спільнику лікаря додатково інкриміновано пособництво (ч. 5 ст. 27 КК України). Нині, за погодженням з обласною прокуратурою, вирішується питання щодо вручення обом учасникам схеми клопотань про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Подібні протиправні діяння караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури уточнюють, що корупційний злочин, із залученням пособника, скоїв завідувач відділенням одного з медичних центрів міста Житомира. У медцентрі, де підозрюваний очолював підрозділ, житель Коростенського району проходив курс реабілітації. Після лікування чоловік мав підстави для оформлення інвалідності.

«Проте чиновник від медицини застеріг, що за виготовлення необхідних документів для встановлення інвалідності пацієнт повинен заплатити певну суму коштів. Тоді, після одержання «гонорару», заввідділенням «посприяє», щоб члени МСЕК призначили хворому групу інвалідності. Першу частину хабара – 5 тис. грн - ділок одержав сам. Потім, задля прикриття своїх протизаконних дій, залучив посередника, який висловив вимогу пацієнту надати значно більшу суму – 1,5 тис. доларів США. 19.03.2024, вдень, відразу після одержання зазначеної суми, пособника затримано у центрі Житомира, неподалік від медичної клініки. Неправомірну вигоду вилучено. У цілому посадовець протягом лютого-березня 2024 року одержав 63,4 тис. грн неправомірної вигоди», - інформують у прокуратурі.

З власних джерел Житомир.info дізнався, що слідчі дії відбувалися на Корбутівці.

Зазначимо, що там знаходиться Житомирський обласний медичний центр вертебрології та реабілітації.

Як повідомляв Житомир.info, 20 вересня 2023 року у Житомирі затримали хірурга з Коростеня, який у складі ВЛК вимагав 6 тис. грн у військовозобов'язаного за фіктивний діагноз. 15 січня 2024 року поліцейські відправили на лаву підсудних члена лікарської комісії із Коростеня. Медику інкримінують корупційні діяння, пов’язані з маніпулюванням фейковим діагнозом для військовозобов’язаного, що мав допомогти йому отримати відстрочку від призиву.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хабар діагноз фіктивний діагноз лікар військовозобов'язаний ВЛК лікарня прокуратура поліція 
Матеріали по темі