Місто

Студенти житомирського університету вийшли на акцію протесту, ректор заявив про готовність їхати до Києва, якщо їх не почують

21 March 2024, 15:26

Студенти та працівники Поліського національного університету 21 березня вийшли на акцію протесту проти реорганізації їх навчального закладу шляхом приєднання до ЖДУ ім. Івана Франка.

«Ми виступаємо проти об'єднання через те, що наш університет має такі спеціальності, які немає ЖДУ ім. Івана Франка і невідомо куди дінуться студенти. Так само як і у нас немає їх спеціальностей. Ми хочемо загалом зберегти освіту, тому що чим більше закладів, тим більший вибір для майбутніх абітурієнтів. Тому ми хочемо зберегти. Є дуже великі підозри, що наші корпуса будуть просто продані», – говорить голова студентського самоврядування технологічного факультету Поліського національного університету Ярослав Кокуть.

«Як на мене, це не чесне поводження до нашого університету, все-таки у нас статус національного. Ця реорганізація - це просто смішно, якщо чесно. Вінницький дуже підло вчинив, не хоче бачитися з нами та відповідати на питання», – каже студентка Поліського національного університету Каріна.

«Я вчуся на 1 курсі на факультеті ветеринарної медицини, наш факультет їх не так багато. Чи справді вони хочуть забрати у нас землю? Ми вже декілька разів відбивалися від цього, що нас намагалися знищити», – говорить студентка Поліського національного університету Анастасія.

«Ми хочемо випускати дітей у нашому Поліському університеті. Хочемо, щоб вони отримали диплом нашого Поліського університету. хочемо зберегти свої землі», – сказала методист Поліського національного університету Тетяна Подорожник.

Напередодні профільне Міністерство заявило, що модернізація мережі закладів вищої освіти призупиняється на час вступної кампанії. За словами ректора Поліського національного університету, викладачі та студенти вимагають не повертатися до питання влітку, під час канікул та відпусток, а офіційно зупинити реорганізацію.

«Нас заспокоїть, якщо Міністерство заявить офіційно, що реформа зупиняється і почнеться тільки після затвердження відповідної нормативно-правової бази, широкого обговорення моделі оптимізації мережі закладів вищої освіти зі студентами та керівництвом, викладачами та з обласною військовою адміністрацією», – говорить ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

Представники університету налаштовані рішуче, кажуть: будуть відстоювати свої права.

«Ми будемо продовжувати нашу боротьбу, якщо нас тут не чують, тоді будемо їхати зі студентами до Києва. Студенти вимагали ще тиждень тому їхати до Києва, я особисто їх просив: я вірю, що нас почують. Ми не зупинимося, будемо їхати до Києва і біля Міністерства або Кабміну відстоювати свої права», – сказав Олег Скидан.

Нагадаємо що 20 березня начальник Житомирської ОВА заявив, що призупиняють об'єднання університетів Житомира на час вступної кампанії та будуть проводити аналіз п’яти ЗВО.

Як повідомляв Житомир.info, 16 лютого 2024 року ректор Поліського національного університету Олег Скидан заявив про початок процесу об’єднання ПНУ та Житомирського державного університету імені Івана Франка, а 19 лютого 2024 року ректорка ЖДУ Галини Киричук заперечила інформацію про об’єднання двох університетів в один, бо «жодного нормативного документа ні в МОН, ні в Уряді ще немає». 2 березня Олег Скидан виклав лист Міністерства освіти і науки, направлений 1 березня 2024 року начальнику ОВА Віталію Бунечку з рекомендацією опрацювати та надати пропозиції стосовно реорганізації Поліського національного університету шляхом приєднання до Житомирського державного університету ім.Івана Франка. 4 березня 2024 року студенти організували акцію біля ПНУ, а в університеті зібрали конференцію трудового колективу, де викладачі висловлювалися проти приєднання до іншого навчального закладу.

А 7 березня 2024 року понад 200 студентів Поліського національного університету влаштували мітинг під стінами Житомирської обласної ради на захист закладу, а в цей час на сесії облради виступали ректори ПНУ та ЖДУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПНУ університет акція мітинг студент Скидан 
Матеріали по темі