Влада

Мінфін розробило «дашборд», який дозволить щомісяця аналізувати рівень зарплат у державних органах

26 March 2024, 11:59

Міністерство фінансів розробило аналітичний «дашборд», завдяки якому можна відстежити видатки держави на заробітну плату працівників державних органів.

Про це 26 березня повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Зазначається, що з початку 2024 року в Україні було змінено підходи до оплати праці в межах реформи системи оплати праці державних службовців. Відповідно до запроваджених змін і створили цей інструмент.

«Завдання Мінфіну ‒ забезпечити ефективність використання коштів державного бюджету. Водночас зауважу, що ефективний державний орган ‒ це ефективний державний службовець, який має вищу освіту, володіє професійними компетентностями, має критичне мислення й аналітичні здібності. І саме тому класифікація посад посилила роль посадового окладу у запровадженій Урядом зрозумілій структурі заробітної плати, де не можна буде зловживати надбавками, які могли сягати до 700 %», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

За його словами, відтепер видатки держави на заробітну плату працівників державних органів можна відстежити за допомогою аналітичного інструменту «дашборд», який буде постійно оновлюватись щомісяця.

«Цей інструмент дозволяє побачити середні заробітні плати працівників у державних органах на рівні посад, адже основне завдання Мінфіну ‒ забезпечити ефективність використання коштів державного бюджету, зробити більш прозорою та справедливою оплату праці державних службовців, пом’якшити тенденцію плинності та відтоку держслужбовців і посилити роль держави як роботодавця».

Одночасно з цією реформою Мінфін вдосконалює програмні продукти, які використовуються у сфері публічних фінансів. Так, за допомогою автоматизованої інформаційної системи онлайн-взаємодії з розпорядниками коштів державного бюджету (АІС «ГРК-ВЕБ») з початку цього року Мінфін отримало можливість автоматизувати процеси отримання даних від розпорядників бюджетних коштів. Зокрема, це стосується отримання даних від ГРК щодо фактичних витрат на оплату праці для ретельного та всебічного аналізу.

Ознайомитися з детальною інформацією щодо оплати праці в державних органах, місцевих держадміністраціях та органах судової влади можна на «дашборді», розміщеному за посиланням:

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_publikuie_dashbord_iakii_dozvoliaie_proanalizuvati_riven_zarobitnikh_plat_u_derzhavnikh_organakh-4520?fbclid=IwAR0q-EoMQCYunRBp0ZKRhAy88oI53zfodZN0ENiQdY8Xz1BM7NzzmgLlirE

Зауважимо для прикладу, згідно з даними «дашборду», оплата праці працівників місцевих державних адміністрацій (у січні 2024 року) становила в середньому:

ОДА – 17, 7 тис. грн

РДА – 10,6 тис. грн (зокрема, посадовий оклад (середній))


В інструменті зазначається, що в січні 2024 року в Житомирській ОВА 485 працівникам нарахували зарплату. Середній оклад – 10, 9 тис. грн. А середній розмір нарахованої зарплати складає 17, 7 тис. грн. Відношення окладу до загальної зарплати 61, 6%.

Що ж стосується зарплат в РДА, то цьогоріч в січні зарплату отримав 491 працівник. Середній оклад становив 10, 6 тис. грн. Середній розмір нарахованої зарплати склав 15 тис. грн. Відношення окладу до загальної зарплати 70, 6%.

Нагадаємо, перша заступниця мера Житомира Світлана Ольшанська та заступниця з гуманітарних питань Марія Місюрова у 2023 році отримали по більш ніж 700 тис. грн зарплати.

Як повідомляв Житомир.info, директор департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Олександр Торбас за 2023 рік отримав 950 тис. 707 грн зарплати. Декларацію за 2023 рік Торбас оприлюднив 14 березня 2024 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зарплата Мінфін держорган ОВА РДА дашборд 
Матеріали по темі