Події

П’ятьом ділкам, які нелегально вивозили деревину з півночі Житомирської області за кордон, оголосили підозри

2 April 2024, 13:57

На Житомирщині слідчі оголосили підозри групі контрабандистів лісу, які спричинили збитки довкіллю на понад 17 мільйонів гривень.

Про це 2 квітня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Встановлено, що наприкінці 2020 року бізнесмен, 34-річний киянин, налагодив закупівлю нелегально вирубаних соснових дерев у лісах та захисних лісополосах. Аби надати деревині законного статусу, задіяв підприємців, які імітували її офіційні купівлю-продаж, використовуючи власні реквізити та печатки. Вони ж контролювали завантаження партій лісопродукції до найманих транспортних засобів та її перевезення до низки переробних підприємств на території Коростенського району. Там відбувалась необхідна для подальшого експорту переробка», - йдеться у повідомленні.

Бухгалтерка торговельної компанії, 37-річна жителька м. Києва, за вказівками керівника забезпечувала ведення фінансово-господарської діяльності, у тому числі й тієї, що імітувала нібито легальну закупівлю деревини. Вона надавала консультації спільникам щодо складання та посвідчення завідомо підроблених офіційних документів про продаж лісу. Також вносила до документів про походження незаконно зрубаних дерев недостовірні відомості.

Ще одна спільниця, 36-річна житомирянка, формувала пакети фіктивних документів та здійснювала представницькі функції у підрозділах Держлісагенства. Вона отримувала сертифікати, необхідні для експорту, й здійснювала подальше митне оформлення пиломатеріалів.

Слідством встановлено, що за час такої незаконної діяльності упродовж майже 2,5 років (до квітня 2023) було незаконно добуто та перероблено понад 7,8 тисячі м2 лісу. Поліцейські, вивчивши понад півтисячі документів, підготовлених спільниками, виявили, що фактично кожен п’ятий з них був підробленим.

За реалізовану за кордоном лісопродукцію, за контрактом з німецькою компанією, спільники отримали понад 7,1 мільйона гривень. Надалі вони, під керівництвом організатора, вчинили фінансові операції з метою легалізації (відмивання) коштів. Зокрема, бухгалтерка товариства провела кілька операцій обміну валюти, здійснивши її продаж за допомогою банківських систем. Згодом зробила перекази на рахунки поплічників. А вони імітували розрахунки за купівлю-продаж деревини.

Днями слідчі слідчого управління ГУНП повідомили п’ятьом учасникам організованої групи про підозри у вчиненні низки злочинів:

- ч. 3 ст. 201-1 (Контрабанда лісоматеріалів та цінних порід дерев) КК України;

- ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) КК України;

- ч. 4 ст. 246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України;

- ч. ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України.

Поплічникам може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Діяльність злочинної групи викрили оперативники управління карного розшуку ГУНП Житомирщини спільно зі співробітниками УСБУ області. Процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні здійснює обласна прокуратура.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури повідомляють про те, що організував незаконне постачання лісо- та пиломатеріалів до однієї з європейський країн директор та власник двох київських товариств. Для цього він залучав ще чотирьох спільників – приватних підприємців, брокера та бухгалтера. За даними слідства, протягом грудня 2020 – квітня 2023 років злочинне угруповання на підставі «липових» документів переправило через митний кордон України незаконно здобутих лісоматеріалів на майже 43 млн грн. З метою подальшої конфіскації накладено арешт на приватний будинок, дві квартири, автомобіль та частку у статутному капіталі юридичної особи, що належать підозрюваним. Двоє фігурантів - організатор та найактивніший його спільник – перебувають під вартою. Стосовно інших також обрано запобіжні заходи.

У пресслужбі управління СБ України в Житомирській області зазначають, що підприємець-експортер за готівку скуповував сосну, незаконно зрубану в лісах на півночі Житомирщини. Деревина перероблялася на підпільних пилорамах Коростенського району, звідти – відправлялася за кордон. Оперативники СБУ задокументували більше 130 експортних відправок, під час яких ділки незаконно вивезли з України майже 8 тисяч куб.м лісоматеріалів.

Під час 16 санкціонованих обшуків. правоохоронці вилучили чергову партію незаконних лісоматеріалів – 700 куб.м на мільйон гривень, електронні носії інформації та фінансову документацію, печатки підконтрольних фірм-учасниць схеми, готівку й інші речові докази у кримінальному провадженні.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2023 року житомирські слідчі викрили ділків, які протягом 2021-2023 років незаконно вивезли за кордон майже 2 тисячі кубів деревини. Тоді двом спільникам оголосили підозри за трьома статтями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура СБУ ліс деревина лісопродукція підозра 
Матеріали по темі