Влада

Новий закон про мобілізацію: хто має оновити дані та де в Житомирській області це можна зробити

16 May 2024, 16:15

За новим законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі особи віком від 18 до 60 років мають оновити свої військово-облікові дані. На це дається лише 60 днів, тобто до 16 липня.

Де це можна зробити, кому не треба нести документи та інші подробиці розповіли в Житомирському обласному ТЦК та СП.

«Всі особи віком від 18 до 60 років, які, наголошую, перебувають на військовому обліку, зобов'язані оновити свої дані у районний, міських відділах ТЦК та СП, в яких вони перебувають на військовому обліку. Згідно з законодавством – це можна зробити трьома шляхами: перший – через ЦНАП, другий – через електронний кабінет призовника, третій – особисто з'явившись до ТЦК та СП за місцем перебування військового обліку», – начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Проте найближчим часом люди можуть оновити свої дані виключно в ТЦК.

«Згідно з цим законом, електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста запрацює через два місяці з дня підписання документа, тобто після 18 травня ще має пройти місяць. Тобто на цей час він не працює. Якщо він не працює, то і через ЦНАП не можна оновити дані», – говорить начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Зазначають, якщо роботодавець передав ваші дані ТЦК та СП, однакова потрібно прийти для оновлення інформації.

«Ця процедура називається звіряння облікових даних списків ПВО з їх військово-обліковими документами, які знаходять в ТЦК та СП. Вони проводилися згідно з розпорядженням голів районних, державних адміністрацій. Це одна процедура, а оновлення даних – це зовсім інше», - каже Віктор Полторакін.

Не проходити процедуру оновлення даних можуть лише ті, хто виключені з військового обліку, кажуть в ТЦК. Крім того, наголошують, що у законі немає виключено для тих, хто вже приносив документи в останні місяці, проте радять в такому випадку не поспішати.

«Закон не робить винятку для тих, хто був чи не був (ред. у ТЦК). Просто, я так вважаю, якщо люди вже були, то, напевно, їм можна з’явитися трохи пізніше, але закон чітко визначає – всі особи, які перебувати на військовому обліку», – говорить начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Крім того, скасували статус «обмежено придатний». Хто його мав, також має оновити дані в ТЦК та СП та пройти військово-лікарську комісію.

«Згідно з цим закону вони обов'язково також мають прийти, але протягом 9 місяців пройти повторне медичне обстеження. Це не означає, що він протягом дев’яти місяців має пройти обстеження і він не зобов'язаний прийти до ТЦК та СП. Людина може бути придатною до різних частин або не придатний з виключенням, або тимчасово не придатний з переоглядом від 6 до 12 місяців», – пояснює Віктор Полторакін.

Вже зараз чоловіки сидять в черзі аби отримати певну інформацію чи оновити дані. У ТЦК говорять, що готові до збільшення відвідувачів, проте кількість тих, хто приймає документи не збільшується. Кажуть, можливо створять електрону чергу, проте коли це буде невідомо.

«Звісно у нас кількість особового складу не збільшується у зв'язку з цим, але ми готові працювати необхідний час. Мені відомо, що зараз Міністерство оборони України та Генеральний штаб розробляють порядок створення електронної черги, щоб не було скупчення людей і не було невдоволення та непорозуміння. Коли це буде, на жаль, нам поки що не відомо. Але, думаю, це буде найближчим часом. Тобто людина зможе записатися в електрону чергу та даремно не витрачати час в очікуванні, коли до нього дійде жива черга», – сказав начальник військового обліку, бронювання та впровадження єдиного державного реєстру військовозобов'язаних Житомирського обласного ТЦК та СП Віктор Полторакін.

Нагадаємо, 8 травня Верховна рада затвердила укази президента України про продовження воєнного стану та загальну мобілізацію ще на 90 днів.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада на пленарному засіданні 11 квітня 2024 року проголосувала в цілому за урядовий законопроєкт про мобілізацію, з якого виключили положення про демобілізацію, залишили деякі обмеження для ухилянтів і збільшили мотивацію для контрактників. Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін назвав український закон про мобілізацію один із найліберальніших стосовно відстрочок. Закон про мобілізацію вступить в дію з 18 травня 2024 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація ТЦК військовий облік Полторакін  
Матеріали по темі