Новини компаній

Як безпечно зняти набряк після видалення зуба мудрості

28 May 2024, 11:39

Прорізування зубів мудрості у більшості випадків доволі відчутне. Рідко цей процес протікає безсимптомно. Часто він супроводжується запаленням навколишніх тканин і сильним болем, що віддає у вухо або голову. В такому випадку не варто займатись самолікуванням. Краще звернутись за консультацією до лікаря-стоматолога, адже розв'язання проблеми індивідуальне, аж до видалення вісімок. Коли не обійтись без хірургічного втручання та що робити після, дізнавайтесь разом з нами.

У яких випадках зуб мудрості видаляють

Процедура екстирпації доволі складна, саме тому спеціалісти роблять все можливе аби зберегти зуб пацієнта, якщо він здоровий. Адже і процес реабілітації непростий. Часто хворих турбує набряк після видалення зуба мудрості, больові відчуття та навіть підвищення температури тіла. Проте, щоб уникнути серйозної деформації прикусу та посилення запалення, вісімки рекомендують видалити, якщо:

  • Емаль вражена карієсом, а м'які тканини навколо зуба — інфекцією. Ситуація небезпечна тим, що запальний процес здатний поширюватись на зубне коріння. Це провокує не тільки дискомфорт, але й розвиток кіст.
  • Поверхню зуба або корінь травмовано. Через тріщини та відколи патогенна флора потрапляє в глибинні зубні шари, що призводить до розвитку інфекції та розношування її по всьому організму.
  • Створюється перешкода для розвитку сусіднього зуба. У цьому випадку викривлюється зубний ряд та виникає відчуття болю і зміщення зубів.

Абсолютно здорову вісімку можуть видалити лише в одному випадку, якщо вона заважатиме встановленню брекет-системи.

Наслідки видалення зуба та чим полоскати для швидкого загоєння

Після такого серйозного втручання пацієнта можуть турбувати неприємні відчуття, які згодом минають:

  • ниючий біль в яснах;
  • кровоточивість;
  • сухість в роті;
  • набряк.

Кожен із симптомів є нормальною реакцією організму на операцію. Найбільше в післяопераційний період питань викликає набрякання щоки та ясен навколо видаленої вісімки. Також можуть з'являтись синці і невеличкі крововиливи. Через 3 дні ці прояви починають зменшуватись самостійно. Загалом для повного відновлення знадобиться близько 14 днів.

Полегшити стан допоможуть протизапальні препарати місцевої дії. Використовуються вони тільки після консультації лікаря та докладного ознайомлення з інструкцією.

Стоматидин® чинить комплексну дію:

  • анальгетичну;
  • протизапальну;
  • антибактеріальну;
  • протигрибкову.

Цей розчин для полоскання запобігає приєднанню будь-якої інфекції до рани та пришвидшить її загоєння. Щоб обробити порожнину рота, достатньо відміряти 15 мл рідини та тримати її в травмованій зоні (не полоскати) протягом 30 секунд не частіше 3 разів на добу. Полоскання дозволяється не раніше, ніж на 3-4 день після хірургічного втручання, коли рана затягнеться.

Докладніше про препарат можна дізнатись на офіційному сайті Стоматидин® або у свого лікаря-стоматолога. Потурбуйтесь про свою посмішку та комфорт.

Література:

  1. Нагірний, Я. П., Ощипко, Р. В., & Пясецька, Л. В. (2016). Дослідження мікрофлори лунки після атипового видалення нижніх третіх молярів при застосуванні остеопластичного матеріалу «Колапол КП3 Лм». Клінічна стоматологія, (1), 42-46.
  2. Костюк, Т. М. (2011). Клінічна діагностика, ортопедичне лікування та профілактика оклюзійних порушень, які виникли внаслідок прорізування третіх молярів. Київ: Нац. мед. ун-т ім. ОО Богомольця.
  3. Макєєв, В. Ф., & Бєлас, Т. Ю. (2010). Вплив прорізування та положення нижніх третіх молярів на формування зубощелепних деформацій. Новини стоматології, (4), 23-26.
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Стоматидин  
Матеріали по темі