Суспільство

Кіберполіція застерігає від шахраїв, які пропонують виплати від польських партнерів

28 May 2024, 16:20

В інтернеті поширюються повідомлення про нібито грошові виплати українцям від Польщі. Для отримання коштів аферисти пропонують перейти на фішингові сайти, візуально схожі на справжні, де жертва має ввести необхідні дані.

Про це 28 травня інформує кіберполіція України.

«Українцям продовжують надходити шахрайські повідомлення про можливі грошові виплати. Важливо бути обачними та перевіряти інформацію на офіційних ресурсах. Зазвичай, зловмисники використовують фішингові сайти або просять заповнити анкети, зокрема, й через гугл-форми. Так, днями в одному з популярних месенджерів поширюється повідомлення про нібито грошові виплати українцям від Польщі. Для отримання коштів аферисти пропонують перейти на фішингові сайти, візуально схожі на справжні, де жертва має ввести дані для входу в інтернет-банкінг», - йдеться у повідомленні.

Щоб не стати жертвами аферистів, не передавайте стороннім особам свої особисті дані, не вводьте у різноманітних анкетах і на підозрілих сайтах:

  • тризначний номер на звороті банківської картки (CVV/CVC-код);
  • пін-код від картки;
  • логін і пароль для входу в інтернет-банкінг;
  • коди й одноразові паролі від банку та мобільних операторів.

Переконайтеся, що інформація про можливі виплати походить від офіційних джерел і розміщена на офіційних ресурсах організацій, від імені яких обіцяють допомогу.

Якщо ви стали жертвою аферистів або маєте інформацію про шахрайські схеми, повідомляйте про це на сайті кіберполіції.

Ваша безпека та захист особистих даних – це пріоритет у цифровому середовищі.

Нагадаємо, 15 травня до поліції звернулась 44-річна жителька смт Ружина із заявою про ошуканство. Жінка перейшла за посиланням в одному з популярних месенджерів, сподіваючись отримати фінансову допомогу. На невідомому ресурсі вона зазначила свої персональні дані та відомості про банківську картку. У результаті «подарувала» шахраям 22 000 гривень.

Як повідомляв Житомир.info, 3 травня 2024 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області судитимуть трьох рецидивістів, які обіцяли «допомогу від ООН», а натомість видурювали у людей гроші. 5 січня цього року слідчі поліції оголосили фігурантам про підозру у шахрайстві засудженим із житомирської колонії. Чоловіки телефонували та називалися працівниками банку. Вони переконували співрозмовників назвати коди з повідомлень, нібито необхідних для зарахування допомоги від ООН. Таким чином, отримавши конфіденційну інформацію, необхідну для здійснення транзакцій, переказували заощадження на інші банківські рахунки. Потерпілі втрачали від 500 до майже 25 тисяч гривень

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кіберполіція шахрай шахрайство гроші фінасова допомога 
Матеріали по темі