Влада

В Житомирській ОВА з перевізниками обговорювали нестачу кадрів та можливе бронювання водіїв

30 May 2024, 17:40

Безпеку надання послуг пасажирських та вантажних перевезень 30 травня обговорювали на нараді з автоперевізниками в Житомирській ОВА.

Фахівці Укртрансбезпеки розповіли, що в I кварталі 2024 року перевірили 1738 транспортних засобів, з них 1467 вантажних та 271 пасажирських.

«Під час здійснення перевірок виявлено 523 порушення. Складено 460 актів про порушення законодавства під час здійснення перевезень вантажів та 63 під час здійснення перевезень пасажирів. Одними з найбільш поширених порушень є - порушення режиму праці та відпочинку водія. Ось результати, коли у нас виявляється порушення режиму праці та відпочинку водія (ред. показує фото аварій). За звітний період, тобто I квартал 2024 року, на території Житомирської області трапилось 28 дорожньо-транспортних пригод за участю ліцензованого автомобільного транспорту, з них 22 пригоди саме з вини перевізників зареєстрованих в Житомирській області», – інформує начальник відділу державного нагляду (контролю) у Житомирській області Державної служби України з безпеки на транспорті Микола Грибан.

Водночас перевізники говорили про свої проблеми. Зокрема, найбільше нарікали на брак кадрів.

Оксана з чоловіком займаються перевезеннями пасажирів в різні напрямки, наприклад Житомир-Бердичів. Жінка розповідає, що зараз на рейсах не вистачає водіїв, крім того, вони не є критичним підприємством, тому працівників не можливо забронювати.


«Водії наші масово оновлюють дані, всі йдуть згідно з законом, але однаково така ситуація, що просто не вистачає водіїв. Людина має категорії, але шукає роботу на фурах, на автобусах, десь там, де його не заберуть, де є бронь. Вони не хочуть йти до нас працювати, вони бояться, що їх зупинять і заберуть за керма. Якщо ніяке рішення не прийметься у цій сфері, то скоріш за все автобуси просто будуть зупиняти», – ділиться перевізник Оксана Вітенко.

Про необхідність отримати можливість бронювати водіїв говорить й представник Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.

«Практично економіка почала зупиняється через те, що водії відмовляються виконувати рейси. На цей момент вони виявилися не захищеними. Як завжди є, якесь розпорядження, а є його перегиби і у деяких областях почалися перегиби, після яких ця ситуація сильно загострилася. На кордоні Львівської та Закарпатської областей з декількох автомобілів просто зняли водіїв, які везли важливі вантажі з-за кордону. Асоціація зреагувала на це і звернулася до голови військової адміністрації Закарпаття і там були прийняті відповідні реагування, кроки і сьогодні ситуацію більш-менш врегулювали. Хотілось би на прикладі закарпатської області, щоб Житомирська ОВА створила належні, доступні умови для того, щоб підприємства транспорту змогли отримати критичність», – каже голова Ради регіону Вінницької та Житомирської областей АсМАП України Анатолій Барсак.

В Житомирській ОВА повідомили, що вже готують певні зміни для підприємств, які здійснюють вантажні перевезення.

«Я не знаю, чи то час так збігся, чи що, але ми вчора вже подали відповідні зміни, де будуть вноситися до розпорядження №448, зміни, які нами подані – це критерії виключно для вантажних перевезень. Критерій буде так називатися: підприємство має ліцензію на право впровадження господарської діяльності відповідно до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджених постановою Кабміну від 2 грудня 2015 р. № 1001, та оформлені трудові відносини з працівниками автомобільного перевізника за 180 днів до подачі документів щодо військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та воєнний час, а також здійснює вантажні перевезення основним видом діяльності, згідно Є КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт». Також буде продовжено: підприємство має контракти для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, перевезення медичних вантажів, товарів, які мають важливе значення для галузі національної економіки, які підтверджуються належним чином, завіреною копією контрактів, або виконання таких перевезень протягом 2022-2023 років з наданням належним чином завірених міжнародних автомобільної накладної», – розповідає начальник відділу транспорту та зв’язку Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА Валерій Ясинецький.

Щодо тих пасажирських перевезень, кажуть підприємства також можуть бути визнані критичними, проте це не стосується ФОПів.

«Критерій по пасажирських є, будь ласка, дивіться, подавайте відповідний пакет документів і будете визнані об'єктом критичної інфраструктури», – говорить начальник відділу транспорту та зв’язку Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА Валерій Ясинецький.

«ФОПи, ні. Законом не передбачено, якщо говорити про критерій, то він включений», – додала перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі простоює понад 50% комунальних автобусів, тому що не вистачає водіїв.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Укртрансбезпека маршрутка автобус транспорт перевізник громадський транспорт Грибан Ясинецький Вітенко Остапченко  
Матеріали по темі