Влада

Понад 130 засуджених з установ Житомирської області вже стали до лав Збройних Сил України

31 May 2024, 13:14

У Житомирській області майже 400 засуджених захотіли захищати Україну, 137 із них уже служать в лавах ЗСУ.

Зокрема, за інформацією Офісу Генерального прокурора України, Житомирщина у лідерах областей за кількістю засуджених, які вже захищають Батьківщину.

«В установах покарань та колоніях Житомирської області вступити до лав Збройних Сил України виявили бажання 375 засуджених. Усі їхні справи розглядаються індивідуально. Станом на 30 травня у ТЦК та судах розглянуті 263 справи, пройшли усі відповідні процедури та вже відправлені до ЗСУ 137 охочих», - повідомили у коментарі Житомир.info в Житомирській обласній прокуратурі.

Станом на 27 травня в установах покарань Житомирської області перебувають 3550 засуджених та ув’язнених. Такі дані Житомир.info отримав у відповідь на інформаційний запит щодо кількості засуджених, які перебувають в установах покарань та виявили бажання долучитися до лав ЗСУ, направлений 22 травня до Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України

«У Департаменті з питань виконання кримінальних покарань розглянуто Ваш запит щодо отримання публічної інформації відносно засуджених, які відбувають покарання в установах виконання покарань та виправних колоніях Житомирської області, та виявили бажання відповідно до ст. 811 Кримінального кодексу України звільнитися умовно-достроково для проходження військової служби за контрактом. Повідомляємо, що станом на 27.05.2024 в державних установах «Житомирська установа виконання покарань» тримається 751 ув’язнений та засуджений, «Житомирська виправна колонія (№ 4)» - 1115 засуджених, «Бердичівська виправна колонія (№ 70)» - 243 засуджених, «Коростенська виправна колонія (№ 71)» - 653 засуджених, «Райківська виправна колонія (№ 73)» - 470 засуджених та «Бердичівський виправний центр (№ 108)» - 318 засуджених», - повідомив Житомир.info Департамент з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.


Скриншот з відповіді на інформаційний запит Житомир.info

Зазначимо, що 30 травня пресслужба Офісу Генерального прокурора України повідомила, що 775 засуджених вже поступили на службу в ЗСУ, а органи прокуратури сприяють реалізації прав засуджених щодо їхнього умовно-дострокового звільнення для участі в обороні України.

«На даний час до суду подано 2402 клопотання засуджених щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби. За участі прокурорів суди вже розглянули та своїми рішеннями задовольнили 1843 таких клопотань. На їх виконання 775 засуджених поступили на службу до лав Збройних Сил України», - йдеться в повідомленні.

Виявили бажання захищати Батьківщину найбільше засуджених, які відбувають покарання в установах у Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій, Вінницькій та Дніпропетровській областях.

«З початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україну багато засуджених щиро бажали реалізувати своє право захищати Батьківщину у лавах ЗСУ. Проте законодавчий механізм реалізації цього права був відсутній. 17 травня 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою України Закон України, яким врегульовано порядок реалізації прав засуджених на їхню безпосередню участь в обороні нашої держави», - зауважують в Офісі Генерального прокурора України.

На виконання новел цього закону в ст. 81-1 Кримінального кодексу України передбачено нову підставу умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби.

«Робота на даному напрямі триває, органи прокуратури продовжують вживати заходи щодо забезпечення прав засуджених та інтересів держави в цей надзвичайно складний для нашої країни час», - підсумовують в Офісі Генпрокурора.

Зауважимо, 17 травня 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі в обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності. Проєкт Закону розробили з метою визначення правових та організаційних засад залучення до військової служби громадян, яким призначено покарання за вчинення злочинів у вигляді обмеження волі або позбавлення волі.

«Одним із ресурсів, який може бути використаний для посилення обороноздатності держави є особи, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі. Серед цих людей є мотивовані та патріотично налаштовані громадяни, готові спокутувати власну провину перед суспільством на полі бою. Водночас залучення цих осіб до військової служби вимагає чіткого законодавчого регулювання всіх аспектів, пов’язаних з: умовно-достроковим звільненням таких осіб, здійсненням адміністративного нагляду за ними, прийняття їх на військову службу та визначення особливостей її проходження, врегулювання питань соціального і правового захисту таких осіб тощо», - йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Нагадаємо, 18 травня Міноборони запустило мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів. З 18 червня у застосунку Резерв+ також з'явиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.

У Житомирському обласному ТЦК та СП розповідали, хто має оновити дані та де це можна зробити. 17 травня обласний ТЦК та СП оприлюднив інформацію, що військовозобов'язані у Житомирській області зможуть оновити облікові дані через центри надання адмінпослуг з 18 травня: до системи обліку підключені 58 адміністраторів ЦНАПів, облікові дані будуть оновлюватися працівниками центрів через портал «Дія».

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада на пленарному засіданні 11 квітня 2024 року проголосувала в цілому за урядовий законопроєкт про мобілізацію, з якого виключили положення про демобілізацію, залишили деякі обмеження для ухилянтів і збільшили мотивацію для контрактників. Член Комітету національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін назвав український закон про мобілізацію один із найліберальніших стосовно відстрочок. Закон про мобілізацію вступить в дію з 18 травня 2024 року.

9 травня 2024 року Верховна рада проголосувала в цілому за законопроєкт про внесення змін в Кримінального кодексу та КУпАП: штрафи за порушення правил військового обліку і мобілізації у період дії воєнного стану збільшуються до 17 – 25,5 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мобілізація установа покарань засуджений інфмормаційний запит прокуратура Житомирська область ЗСУ  
Матеріали по темі