Здоров'я

Лікарі врятували 3-річну дівчинку з Житомирської області, якій не давали шансів на життя

4 June 2024, 16:43

Лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» врятували 3-річну дівчинку, якій не давали шансів на життя.

Про це 4 червня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

«Соломійка з Житомирської області росла цілком здоровою дитиною. Коли в квітні у неї піднялася температура, батьки не запідозрили серйозної хвороби, але наступного дня температура продовжувала рости. У дівчинки почались болі в животику, блювання, а сатурація опустилася до 40%», - йдеться у повідомленні.

У дитини почали відмовляти життєво важливі органи.

«У моєї доньки був занадто швидкий розвиток захворювання. Ймовірність того, що вона виживе, стала вкрай низькою. Шукаючи порятунок, ми дізналися про столичний Охматдит, куди і вирішили звернутися. Нам не давали гарантій, що ми зможемо доїхати до Києва, але ми все одно ризикнули вхопитися за останній шанс», – зі сльозами на очах розповідає мама Соломійки Людмила.

До медзакладу дитину доставили у стані вкрай важкої пневмонії та серйозного ураження легень. Єдиним шансом на життя була екстракорпоральна мембранна оксигенація (ЕКМО). ЕКМО не лікує, але дає час, щоб розібратись, що призвело до розвитку пневмонії та як це вилікувати.

Навіть із підтримкою апарату шанси на виживання Соломії були низькі. Дівчинка була підключена до ЕКМО 15 днів. Увесь цей час команда лікарів постійно була поряд.

Мама дівчинки згадує: «Коли я казала, що хвилююся за Соломію, лікарі завжди відповідали, що хвилюються не менше. Медики жили в лікарні, ночували тут 5 днів на тиждень, приходили й у вихідні, і в будні».

Коли Соломійка була підключена до апарату ЕКМО, на фоні інфекційно-токсичного шоку у неї розвинулося гостре ураження нирок та печінки. Одразу ж до мультидисциплінарної команди лікарів доєдналися фахівці відділення інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій. Вони близько двох тижнів проводили процедури у комплексі з ЕКМО, щоб відновити функції пошкоджених органів.

«Ми залучили величезну кількість людей для порятунку однієї людини. Чим складніший випадок, тим більше людей залучено – це і відрізняє інтенсивну терапію і ЕКМО від звичайної терапії. У цьому випадку петля комунікації пройшлась по всій Європі. Частина витратних матеріалів передана професором Шульжинським з Польщі, деякі привезені зі стажування в Каролінському госпіталі у Швеції – ECMO Karolinska (привіт, доктор Фальк!), а доктор Гудзенко з-за океану в сонячній Каліфорнії мав натхнення і терпіння телефоном комунікувати і стратегувати разом зі мною. Це класно. І дуже важливо мати підтримку, коли не вдається допомогти. На жаль, буває і таке, але без ризику не буває винагороди», – коментує Андрій Висоцький, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії з ліжками ЕКМО Охматдиту.

Через 34 дні перебування в реанімації Соломійку відлучили від кисневої підтримки та перевели у відділення педіатрії.

Сьогодні її легені повністю відновлені. Тіло та мозок дівчинки чудово відреагували на лікування. Соломійка вже майже повністю відновилася, вона вже грається улюбленими ляльками й мило посміхається на камеру.

Нагадаємо, 16 травня Національний реабілітаційний центр UNBROKEN Ukraine інформував про те, що десантник з Бердичева отримав важке поранення на Запорізькому напрямку, закривши собою двох побратимів. За життя Михайла боролися лікарі чотирьох міст, наразі завдяки комплексному підходу лікування чоловік робить успіхи в реабілітації.

Як повідомляв Житомир.info, 2 травня 2024 року Український центр трансплант-координації повідомив про те, що жительці Житомирської області, яка 29 років бореться з нирковою недостатністю, вчетверте пересадили донорську нирку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Охмадит МОЗ хвороба лікування 
Матеріали по темі