Місто

Житомир вважають комфортним для життя 74% опитаних, а найбільше невдоволення від доріг

5 June 2024, 15:51

Житомиряни найбільше не задоволені станом доріг, а найкращі послуги надають місцеві дитсадки.

Такі дані наведені в оприлюдненому 5 червня 2024 року дев’ятому всеукраїнському муніципальному опитуванні, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Опитування проводили у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Респондентам, зокрема, пропонували оцінити якість обслуговування та послуг. Пропонуємо переглянути ті, де позитивний чи негативний результат підтримала не менш ніж половина опитаних житомирян.

Збір сміття у Житомирі сумарно 50% оцінили на «добре» та «відмінно», незадоволені цією послугою 12%. Зверніть увагу на результат Харкова, який перебуває під постійними ворожими обстрілами: 46% вважають збір сміття «відмінним».

Зауважимо, що за даними восьмого муніципального опитування, яке проводили з 1 по 5 лютого 2023 року, збір сміття позитивно оцінювали 49% житомирян.

Транспортну інфраструктуру та громадський транспорт позитивно оцінюють 49% житомирян (у 2023 році було 48%), негативно – 12% і у 8% немає відповіді на це питання. Найкращі результати в цьому у Вінниці, Луцька і Харкова.

Вуличне освітлення у Житомирі на «добре» та «відмінно» оцінили 68% опитаних. Лідерами є Луцьк, Дніпро та Вінниця.

Дороги в обласному центрі поганими та жахливими вважають 49% житомирян, а для 21% вони відмінні та добрі. Серед усіх обласних центрів найгірші дороги в Полтаві.

Зауважимо, що за даними тогорічного муніципального опитування дороги в Житомирі бути чи не найгіршими з усіх обласних центрів: 61% вважали їх жахливими і поганими, а позитивно оцінювали 11% житомирян.

Житомирські школи, які зараз ліцеї, подобаються 54% містян, а безумовним лідером тут є Луцьк.

Дитячі садочки позитивно оцінюють 56% житомирян (минулого року було 46%), найкраще лише у Луцьку і Черкасах.

Водопостачання у Житомирі вважають «відмінним» і «добрим» 64% опитаних (у 2023 році було 57%), а 14% назвали його поганим і жахливим. Але такий відсоток позитивних відповідей – це лише третя сходинка знизу, бо гірша ситуація тільки у Чернівцях і Миколаєві.

Більшість житомиряни задоволені опаленням в місті – 63% позитивно оцінили цю послугу. Лідерами тут є Луцьк та Чернігів.

79% містян задоволені послугами з постачання електроенергії у Житомирі, але це лише п’ята позиція знизу.

Якість облаштування бомбосховищ негативно оцінили 48% житомирян, 17% вибрали варіант «середньо», 16% «добре» і 1% «відмінно», 15% назвали послугу недоступною. Під час опитування в лютому 2023 року 8% містян називали цю послугу недоступною, у 14% зі сховищами було все «відмінно» та «добре».

Водночас 74% відсотки опитаних вважають Житомир комфортним містом і лише 6% некомфортним. Водночас знову вражає Харків, де 60% опитаних обрали варіант «однозначно комфортне».

Нагадаємо, в Житомирі за рік зменшилася кількість тих, хто вважає, що справи в місті йдуть у правильному напрямку: у 2023 році таких було 62%, а у 2024 – 49%. Також за рік знизилося схвалення дій мера (з 58% до 46%) та міської ради (з 48% до 40%). Водночас більшість житомирян вважає своє місто доглянутим, безпечним, розквітаючим, але економічно відсталим.

Як повідомляв Житомир.info, за результатами сьомого всеукраїнського муніципального опитування, яке проводили у 2021 році, у зведеному рейтингу обласних центрів з урахуванням індексу задоволеності якістю 23 сфер послуг серед обласних центрів Житомира посідав 15 місце.

Муніципальне опитування у 2022 році не проводилося

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опитування дорога ЖКГ транспорт сміття опалення укриття муніципальне опитування 
Матеріали по темі