Влада

Житомиряни вважають місцеву владу корумпованою, непрозорою та байдужою, водночас самі хабарі майже не дають

6 June 2024, 10:24

Більшість житомирян за останні два роки ніколи не давали хабарі, а ті, що давали, найчастіше робили це в медзакладах чи поліції. Водночас місцеву владу третина містян вважає корумпованою.

Такі дані наведені в оприлюдненому 5 червня 2024 року дев’ятому всеукраїнському муніципальному опитуванні, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

Опитування проводили у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів. Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Під час опитування з’ясовували, зокрема, ставлення жителів обласних центрів до корупції.

На запитання «Протягом останніх двох років як часто, якщо були такі випадки, Вам чи Вашим знайомим доводилось (були змушені чи по добрій волі) робити подарунок, давати чи платити хабар представникам місцевої влади для отримання від них якоїсь послуги чи документу?» варіант «ніколи» обрали 84% житомирян, 1 або 2 рази – 9%, 3-5 разів – 4%, частіше 5 разів – 2%.

Житомиряни, які визнали, що вони чи їх знайомі протягом останніх двох років давали хабарі (15% всіх опитаних), зазначили, що це відбувалося в медичних закладах (21%), поліції, включаючи дорожню поліцію (9%), освітніх закладах (7%), реєстраційні та дозвільні інституції (4%), ЦНАП (4%), установи житлово-комунального господарства (4%), міська влада (3%), суди (3%), прокуратура (2%), митні та прикордонні органи (2%), податкові органи (2%). Зауважимо, що результат Житомира щодо хабарів поліції є найвищим серед обласних центрів.

Щодо місцевої влади, то 68% житомирян впевнені, що самозбагачення є ключовим фактором у прийняття рішень депутатами міської ради, не погоджуються з таким твердженням лише 17%. Такий же відсоток опитаних вважає, що особисті зв’язки з депутатами місцевої ради дуже важливі для вирішення питань.

31% опитаних вірять, що місцева влада приділяє більше уваги добробуту міста, ніж своїм власним інтересам, 60% з цим не погоджуються, а 10% не мають відповіді на це питання.

Опитаним також запропонували обрати три слова, які найкраще описують орган місцевого самоврядування – Житомирську міську раду, п’ятірка відповідей з найбільшим відсотком: корумпований (31%), непрозорий (26%), байдужий (26%), кумівство (21%), некомпетентний (17%).

Нагадаємо, в Житомирі за рік зменшилася кількість тих, хто вважає, що справи в місті йдуть у правильному напрямку: у 2023 році таких було 62%, а у 2024 – 49%. Також за рік знизилося схвалення дій мера (з 58% до 46%) та міської ради (з 48% до 40%). Водночас більшість житомирян вважає своє місто доглянутим, безпечним, розквітаючим, але економічно відсталим, найбільше не задоволені станом доріг, а найкращі послуги надають місцеві дитсадки.

Як повідомляв Житомир.info, 17 жовтня 2023 року на пленарному засіданні Верховна рада ухвалила закон про виплату компенсації викривачам корупції, цього ж дня наші журналісти питали житомирян, чи готові вони «здавати» нечистих на руку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: опитування корупція хабар муніципальне опитування 
Матеріали по темі