Суспільство

Від початку року на митниці у Житомирській області виявили понад 50 «гуманітарних» автомобілів з фальшивими документами

7 June 2024, 14:41

Від початку року працівники митниці виявили 57 фактів ввезення в Україну транспортних засобів під виглядом гуманітарної допомоги на підставі підроблених документів, що містять неправдиві відомості щодо їх отримувачів.

Про це 7 червня на своїй сторінці у Facebook інформує Житомирська митниця.

«Житомирськими митниками продовжується проведення комплексу заходів, спрямованих на виявлення, припинення та попередження фактів незаконного переміщення через митний кордон України вантажів гуманітарної допомоги, використання таких вантажів не за цільовим призначенням з метою ухилення від оподаткування та протиправного отримання прибутку в умовах воєнного стану. Так, у 2024 році митниками виявлено та припинено 57 фактів ввезення на митну територію України транспортних засобів у якості гуманітарної допомоги на підставі підроблених документів, що містять неправдиві відомості щодо їх отримувачів (фізичні, юридичні особи та військові формування), за результатами яких складено 57 адміністративних протоколів про порушення митних правил за ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, вартість предметів правопорушення у яких складає понад 12 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

До правоохоронних органів направлено 50 повідомлень про протиправні діяння, що містять ознаки злочинів, передбачених статтями 190,201-2, 358 Кримінального кодексу України.

Впродовж 2023-2024 років співробітниками митниці зафіксовано 126 таких адміністративних правопорушень на суму 28 мільйонів гривень, до правоохоронних органів направлено 79 повідомлень про протиправні діяння.

За результатами розгляду вже більшості справ судами першої та апеляційної інстанцій осіб-правопорушників визнано винними у вчиненні правопорушень з накладенням адміністративних стягнень у виді штрафу та конфіскацією предметів правопорушення, що матиме достатній профілактичний вплив та дозволить запобігти вчиненню особами у подальшому інших правопорушень.

Нагадаємо, наприкінці квітня у Житомирській області викрили благодійника-антикорупціонера, який продавав автівки, котрі мав передавати безплатно ЗСУ. Розслідуванням встановлено, що 54-річний керівник благодійного фонду з Попільнянської територіальної громади продавав автомобілі, ввезені з-за кордону як гуманітарна допомога. Затриманий голова благодійного фонду очолював підрозділ «Стоп корупції» і балотувався в депутати Житомирської облради.

Як повідомляв Житомир.info, 19 березня 2024 року правоохоронці повідомили, що викрили подружжя, які продавали автомобілі, ввезені в Україну у вигляді гуманітарної допомоги для ЗСУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гуманітарна допомога автомобіль митниця статистика документ 
Матеріали по темі