Влада

Підприємств ОПК та енергетики можуть бронювати до 100% працівників, у ДСНС та Нацполіції – 90% особового складу

8 June 2024, 10:10

Працівники підприємств оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть бронювати до 100% працівників, крім того, для критичних підприємств збільшили термін бронювання від 6 місяців до 12 місяців і дозволили бронювати військовозобов’язаних із дефіцитними військово-обліковими спеціальностями.

Про це ввечері 7 червня 2024 року повідомила пресслужба Міністерства економіки з посиланням на внесені Урядом зміни до чинної постанови про бронювання військовозобов'язаних.

«Уряд удосконалив умови бронювання для підприємств, які працюють на потреби оборони, а також підприємств сфери енергетики. Виробники зброї, дронів, наші енергетики, які сьогодні відновлюють енергосистему, зможуть бронювати 100% працівників. Таким чином підприємства, які виробляють озброєння, працюють на потреби ЗСУ, зможуть краще планувати свою роботу та ефективно працювати на посилення обороноздатності, а енергетики — забезпечувати людей теплом та електроенергією. Крім того, ми збільшуємо терміни бронювання працівників критичних підприємств із 6 місяців до року, дозволяємо бронювати військовозобов’язаних незалежно від віку, військового звання чи ВОС, навіть якщо вона дефіцитна. А також запроваджуємо електронне бронювання», - розповів заступник міністра економіки Ігор Фоменко.

Зміни до постанови №76 від 27 січня 2023 року передбачають, зокрема:

бронювання 100% працівників підприємствами ОПК, які мають контракти для ЗСУ та інших військових формувань. Працівники можуть бути заброньовані на період дії таких контрактів;

бронювання 100% працівників підприємствами електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів та підприємств, які відновлюють чи ремонтують зруйновані або пошкоджені підприємства енергетичного комплексу;

бронювання 100% працівників підприємствами, що будують фортифікації, на період дії договору будівництва;

для поліцейських і працівників ДСНС, у разі обґрунтованої потреби Міністра внутрішніх справ, кількість заброньованих працівників може перевищувати 50%. Тобто забронювати можна буде до 100% працівників, за наявності обґрунтування та окремого погодження Міністра оборони.

Також Уряд також затвердив механізм бронювання через портал «Дія», над яким наразі починає роботу профільне міністерство. Постанова передбачає, що:

міністерства, ОВА вноситимуть до Єдиного переліку Установ (органів влади, підприємств, організацій)підприємства, установи та організації які, відповідно до законодавства, мають право бронювати працівників;

керівники чи уповноважені особи Установи (органу влади, підприємства, організації) подаватимуть через портал «Дія» списки військовозобов’язаних, яких потрібно забронювати;

перевірка даних військовозобов’язаного через реєстри відбуватиметься онлайн. При цьому військовозобов’язаний має бути офіційно працевлаштований, його військово-облікові дані мають бути у Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг».

«В разі позитивного рішення система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. З цього моменту він вважається заброньованим. Керівник підприємства чи уповноважена особа отримує сповіщення про це в особистому кабінеті на порталі Дія. Дані про бронювання працівника оновляться у застосунку Резерв+. Людина також може отримати паперове підтвердження бронювання. А також за бажання подати документи на бронювання у паперовому форматі. Обидві форми подачі документів матимуть однакову вагу», - йдеться у повідомленні.

За словами Ігоря Фоменка, зміни до постанови наразі не змінюють критерії бронювання та етапи процедура. Водночас триває робота із бізнесом над системним оновленням підходів.

«Як і раніше міністерства та ОВА визначають підприємства критично важливими, подають дані на перевірку Міноборони й лише опісля в Мінекономіки. Мінекономіки самостійно не визначає, які компанії мають бути заброньовані, які ні. А проводить перевірку правових підстав надання відстрочки та видає наказ на бронювання», - розповів Ігор Фоменко.

У Міністерстві цифрової трансформації наголосили, що на першому етапі бронювання в «Дії» працюватиме для критично важливих підприємств і тих, які забезпечують потреби Сил оборони. Далі перелік розширюватиметься.

Водночас міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що 90% рятувальників та поліцейських заброньовано.

«Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України, кількість військовозобов’язаних працівників ДСНС та Нацполіції, які підлягають бронюванню, може становити понад 50% за окремим рішенням Міністра оборони, прийнятим на підставі обґрунтованого звернення Міністра внутрішніх справ. Відповідно прийнято узгоджене рішення про бронювання 90% особового складу ДСНС та Нацполіції», - зазначається у повідомленні.

Міністр МВС зазначив, що 10% співробітників ДСНС мають вибір мобілізовуватися до лав Збройних Сил України, Національної гвардії або Державної прикордонної служби. А 10% поліцейських, які підлягають мобілізації, можуть долучитися до бригади «Лють» або додатково створених трьох бойових бригад Національної поліції України.

Як повідомляв Житомир.info, начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко 5 червня 2024 року провів розширену нараду з питань мобілізації за участі керівників територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки, правоохоронних органів, голів громад та роботодавців області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ бронювання мобілізація Мінекономіки Мінцифра МВС  
Матеріали по темі