Влада

У Житомирській облраді готують проєкт рішення про заборону джипінгу на території об’єктів природно-заповідного фонду

11 June 2024, 15:54

11 червня відбулось засідання постійної комісії з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної ради.

«У ході засідання депутати розглянули 11 питань порядку денного. На засіданні члени комісії проголосували за оголошення нових обʼєктів природно-заповідного фонду місцевого значення. Зокрема, новими обʼєктами оголошено: ботанічна памʼятка природи місцевого значення «Провалівка», ландшафтний заказник місцевого значення «Брусилівський», ботанічний заказник місцевого значення «Камʼянка». Також депутати підтримали перейменування обʼєкта природно-заповідного фонду місцевого значення «Парк ім. Гагаріна» на «Парк-памʼятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Шодуарівський». Крім того, члени комісії розглянули звернення Київського еколого-культурного центру щодо заборони джипінгу на території обʼєктів природно-заповідного фонду та доручили виконавчому апарату Житомирської обласної ради розробити відповідний проєкт рішення для винесення на розгляд пленарного засідання сесії», - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що відкрите звернення Київського еколого-культурного центру до 17 обласних рад щодо заборони джипінгу було оприлюднене 10 березня 2024 року.

«Останнім часом у багатьох областях України, у тому числі і у вашій, з’явилося таке дуже небезпечне для природи явище як джипінг (катання бездоріжжям на позашляховиках, мотоциклах і квадроциклах). Особливо від цього страждають об’єкти природно-заповідного фонду, які створені для охорони біорізноманіття, рідкісних видів флори та фауни, унікальних ділянок дикої природи. Вплив джипінгу на біорізноманіття полягає у тому, що автомобілі нищать колесами рослини та тварин; руйнують природний вигляд ландшафту; провокують ерозію (особливо на гірських дорогах). На болотах та луках, де влаштовують перегони – гніздує багато видів навколоводних птахів, іх теж нищать. Даний вид «відпочинку» призводить до знищення мохів та лишайників, трав’яного покриву та лісових культур, загибелі червонокнижних рослин та тварин, руйнування лісових доріг, забруднення ґрунтів та струмків оліями та пальним», - зазначається у зверненні.

КЕКЦ зазначає, що практично у всій Європі джипінг заборонено, але в Україні такої заборони немає.

«На жаль, в Україні заборону на джипінг в об’єктах природно-заповідного фонду не запроваджено, що щороку приводить до нанесення величезної екологічної шкоди заповідним об’єктам. Тому вперше в Україні Київська міська рада нещодавно, 29.02.24 р. рішенням № 7805/7846 «Про питання використання об’єктів та територій природно-заповідного фонду, що знаходяться на території міста Києва», заборонила джипінг в об’єктах природно-заповідного фонду. З метою захисту заповідних об’єктів вашої області від джипінгу просимо підготувати подібний проект рішення вашої Обласної ради та винести його на сесію», - йдеться у зверненні.

Крім того, наприкінці травня цього року Кабінет міністрів схвалив розроблений Міндовкіллям законопроєкт про посилення адміністративної відповідальності за правопорушення на заповідних територіях, що є продовженням боротьби з джипінгом.

Нагадаємо, на черговій сесії Житомирської обласної ради планують розглянути оприлюднені 10 червня проєкти рішень щодо зміни умов оплати праці голови та заступників голови облради – скасування пунктів про преміювання.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії 12 квітня 2024 року депутати Житомирської міської ради проголосували за перейменування парку імені Ю.О.Гагаріна на Шодуарівський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада комісія екологія джипінг заповідник природа КЕКЦ 
Матеріали по темі