Місто

Естонія підтримує розвиток профтехосвіти у Житомирі: поділилися досвідом та оцінили роботу закладів

11 June 2024, 17:40

Естонія підтримала реформу професійно-технічної освіти Житомира. Фахівці протягом року ділилися досвідом своєї країни, оцінювали роботу п’ятьох житомирських закладів професійно-технічної освіти, а 11 червня підбили підсумки проєкту.

«Ми представили наш досвід та запропонували цей досвід реалізувати в професійних закладах Житомира. Ми показали досвід Рівного, познайомили з передовими підходами, які вже реалізовані у сусідній області з тими самими можливостями розвитку професійної освіти. Завершальним етапом були зустрічі, навчання, в результаті чого заклади профосвіти провели внутрішній процес оцінювання», – говорить головний експерт відділу державних навчальних закладів Міністерства освіти та науки Естонії Рауль Аммер.

Наразі робітничі професії мають неабиякий попит на ринку праці, а якісна підготовка кадрів починається у профільних навчальних закладах, тому розвиток профтехосвіти освіти в пріоритеті, говорить заступниця Житомирського міського голови.

«Зараз наші зусилля направленні на збереження бази і розвиток. Сьогодні ми підсумовуємо: наші Естонські друзі допомагали нам весь цей час, саме у стратегії розвитку наших закладів. Наша делегація була в Естонії побачила, як в живу, як працюють заклади професійно-технічної освіти і як вони відрізняються від наших. Ми не будемо говорити, що у нас все погано, ні так не можна казати, адже у нас гарні майстри, викладачі. Все це потрібно систематизувати, в плані отримання знань учнями. Скажімо так – це має бути престижно. Зараз робітничі професії виходять на перший план і знайти гарного будівельника, сантехніка, кухаря дуже важко», – сказала заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Керівники освітніх закладів розповідають, що даний проєкт надихнув їх на зміни, зокрема у Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення планують запровадити різні короткотривалі курси.

«Знаєте не буду лукавити ми якось плили по течі – є набір і Слава Богу, бо діти є і це було для нас головне, і ми їх навчали. Трохи змирилися з тим, яка у нас база, тому що самотужки не могли собі придбати, а особливої підтримки у нас не було, лише на енергоносії. Коли побували в Естонії, то зрозуміли, що і без особливої підтримки самостійно можна змінюватися. Барбершоп, барбер майстер – це популярний напрямок, і його можна використовувати з різних сторін і це будуть короткострокові тримісячні курси. Діти будуть паралельно вчитися на цих, як факультативах, і паралельно отримувати диплом», – розповідає директор ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира» Олег Старинець.

Крім того, в закладі вдалося провести ремонт.

«За допомоги проєкту, він дав такий поштовх, ми і ремонт зробили капітальний першого, другого та третього поверху. Повністю замінені вікна в навчальному корпусі, встановлені в окремих майстернях кондиціонери, капітальний ремонт першого поверху з заміною дверей та обкладення в перукарнях майстерень. Зараз закінчуємо ремонт на другому та третьому поверхах», – говорить директор ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира» Олег Старинець.

На цьому проєкт не завершується, зокрема, делегація з Естонії планує відвідати навчальні заклади професійно-технічної освіти, щоб подивитися на зміни, які там відбулися.

Нагадаємо, 31 травня до Житомира завітала делегація Естонської Республіки, тоді було обговорено основні напрямки майбутньої співпраці в освітній та соціальній сферах, а саме: розвиток професійно-технічної освіти та будівництво дитячого будинку сімейного типу.

Як повідомляв Житомир.info, в лютому 2023 року влада Житомира передала в Міносвіти пакет документі щодо передачі професійно-технічних училищ на баланс міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта ПТУ начання Естонія Аммер Місюрова Старинець 
Матеріали по темі