Суспільство

На Житомирщині бригади аварійно-диспетчерської служби газового господарства проходять навчання

12 June 2024, 12:44

Знайти виток газу, погасити вогонь, обслужити запірну арматуру – і це лише частина навичок, якими мають володіти газовики. Щоб покращити свою майстерність бригади аварійно-диспетчерської служби щороку проходять навчання. Цьогоріч долучилося близько 300 співробітників.

«Кожен рік наша філія проводить навчання аварійних служб, щоб люди згадали та поновили навички, нові працівники чомусь навчалися. Сюди приїжджають всі бригади з усієї області, тобто кожен день по 4 бригади на 4 локаціях. Вони проходять всі можливі аварійні ситуації, які можуть виникнути в нашому господарстві», – говорить начальник аварійно-диспетчерського відділу В'ячеслав Тарасов.

Умови наближені до реальних. Наприклад, моделюють ситуацію, коли газовикам потрібно погасити вогонь у колодязі. Досвідченні співробітники пояснюють, такі випадки потребують злагоджених дій команди, адже газ – це про небезпеку.

«Була ліквідація у приямку, виток газу із загорянням. Це дуже небезпечно і повинен кожен до автоматизму виконувати», – говорить водій-слюсар аварійно-диспетчерської служби Геннадій Кравчиня.

Газовики говорять, що в їх роботі завжди є чому вчитися.

«Це наша буденна робота. Ми кожного дня виїжджаємо на виклики, усуваємо, локалізуємо, працюємо, але тут ми набуваємо більшого. Тут є кому підказати, додатково щось поінформувати, розказати про тонкощі. Сьогодні це додатково нам дає можливість ще раз понавчатися», – каже майстер аварійно-диспетчерської служби Хорошівської дільниці Коростенського управління служби Оксана Пантус.

Як свідчить статистика, основна причина викликів бригад аварійно-диспетчерської служби – це витоки газу в будинку споживача або на вулиці. Зокрема, з початку 2024 року екстрену службу «104» викликали понад п’ять тисяч разів. Тому на навчаннях газовики на спеціальному майданчику відпрацьовували різні варіанти аварійних ситуацій.

«У нас є 4 локації. Сталевий проложний полігон у нас побудований з діючими газовими тисками газу, тобто там середній тиск, і ми усуваємо витоки. У нас є полігон побудований з поліетиленових труб, де підключений тиск газу низький. У нас є локація імітація газового колодязя, де ми проводимо навчання з усунення витоків газу, можливим загорянням газу. У нас побудована лінія газорегулюючого обладнання, з локалізацією витоків газу, з відновленням газопостачання і таке інше. Тобто в нас є умови для тренування», – говорить начальник аварійно-диспетчерської служби Олег Мирончук.

Відточувати свої вміння та навички 26 бригад з Житомирщини будуть протягом семи днів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: газ газовик навчання АДС навчання  
Матеріали по темі