Влада

На сесії Житомирської облради хочуть затвердити Кодекс етичної поведінки депутатів, який пропонували ще у 2021 році

12 June 2024, 14:20

На сесії Житомирської обласної ради пропонують затвердити Кодекс етичної поведінки депутатів.

Проєкт рішення «Про Кодекс етичної поведінки депутатів Житомирської обласної ради» оприлюднили 11 червня на сайті облради.

«Кодекс етичної поведінки депутатів Житомирської обласної ради (далі – Кодекс) встановлює професійно-етичні вимоги до правил поведінки депутатів (далі – суб’єкти етичної поведінки) Житомирської обласної ради, яких вони повинні дотримуватися при виконанні представницьких повноважень для забезпечення охорони та сприяння у реалізації прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, об’єднань громадян, інших юридичних осіб. Метою Кодексу є встановлення стандартів для суб'єктів етичної поведінки, сприяння підвищенню рівня довіри громадян до місцевої влади, зміцнення її авторитету, забезпечення прозорості та гласності у роботі ради, підвищення персональної відповідальності суб'єктів етичної поведінки, запобігання зловживання службовим становищем та будь-яким формам дискримінації», - йдеться у проєкті.

Дія цього Кодексу поширюється на весь склад депутатського корпусу Житомирської обласної ради. Контроль за дотриманням положень покладається на постійну комісію обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, місцевого самоврядування, законності, правопорядку та антикорупційної діяльності.

Зокрема, у Кодексі зазначається, що суб’єкти етичної поведінки:

  • реалізують принцип прозорості, відкритості та гласності шляхом інформування громадськості та засобів масової інформації про свою діяльність і прийняті рішення;
  • щорічно звітують про свою діяльність;
  • повинні шанобливо ставитися до громадян, колег і співробітників виконавчого апарату обласної ради, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам територіальних громад та виборців;
  • добросовісно мають виконувати депутатські повноваження з метою максимального задоволення прав, свобод і законних інтересів мешканців Житомирської області та ефективної роботи обласної ради;
  • під час спілкування в соціальних мережах мають дотримуватись загальних правил етичної поведінки. Поширювати лише достовірну інформацію та перевірені дані, вживати дії, що запобігають виникненню конфліктів, гострих суперечок з релігійних, національних, гендерних та інших питань;
  • не приймати будь-яких гонорарів, подарунків, не отримувати матеріальних благ або іншу вигоду за дії, пов'язані зі здійсненням депутатських повноважень;

Також у проєкті звертають увагу на правила поведінки депутатів на засіданнях. Зокрема, депутати мають утримуватись та не допускати дій, спрямованих на зрив чи створення перешкод у проведенні засідань, пошкодження або знищення майна територіальної громади та/або особистого майна присутніх на засіданні.

У разі порушень головуючий на пленарному засіданні Житомирської обласної ради або головуючий на засіданні постійної депутатської комісії має право звернутися до Комісії зі скаргою про порушення Кодексу та проханням надати оцінку вчиненим діям, а також ухвалити рішення про притягнення депутата (депутатів), що порушив (порушили) вимоги цього Кодексу до відповідальності.

Скриншот з проєкту рішення

На офіційній вебсторінці Житомирської обласної ради пропонують створити окремий розділ «Кодекс етичної поведінки депутатів Житомирської обласної ради», де буде розміщений текст Кодексу, а також висновки Комісії щодо фактів порушення цього Кодексу суб’єктами етичної поведінки.

Суб’єкти етичної поведінки мають розмістити текст Кодексу в своїх громадських приймальнях у доступному для ознайомлення виборцями місці.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2021 року Житомирській обласній раді пропонували затвердити Кодекс етичної поведінки депутатів. Його розробниками були дві депутатки: голова фракції «Слуга народу» Людмила Кицак (викладач Бердичівського педагогічного фахового коледжу Житомирської обласної ради) та член фракції «Пропозиція» Алла Мусевич (адвокат).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада сесія проєкт рішення кодекс етика депутат 
Матеріали по темі