Влада

Прокуратура через суд скасувала результати аукціону з продажу спецдозволу на видобуток піску з житомирського водосховища

12 June 2024, 14:27

За позовом Житомирської окружної прокуратури визнано недійсними результати проведення аукціону з продажу спецдозволу на користування надрами родовища «Відсічне», розташованого у межах Житомирського району, та договір купівлі-продажу приватним товариством цього спецдозволу.

Про це 12 червня 2024 року повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У вересні 2023 року Держслужба геології та надр України на аукціоні продала товариству спецдозвіл для видобування піску з родовища, яке знаходиться під водосховищем з аналогічною назвою – «Відсічне». Відповідно до виставленого лоту, набувач спецдозволу мав право протягом 20 років видобувати у комерційних цілях корисну копалину – пісок – з дна водосховища. Такі умови використання родовища площею понад 28 га обидві сторони засвідчили укладеним договором купівлі-продажу. Однак прокурори встановили, що правочини здійснено з порушенням чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». Законодавець обмежив будь-яку господарську діяльність у зоні санітарної охорони таких водойм. Розташоване на р. Тетерів санітарне водосховище «Відсічне» фактично забезпечує питною водою мешканців Житомира та приміських селищ. А видобування у промислових масштабах піску з дна водосховища значно погіршить його стан, негативно вплине на якість води. Це призведе до необхідності зміни технологій очищення питної води та здорожчання для споживачів її вартості», - йдеться у повідомленні.

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Житомирської обласної прокуратури звернулися до Господарського суду м. Києва та довели протиправність надання спецдозволу для видобування піску з дна водосховища питної води.

Нагадаємо, аукціон, який став причиною позову, Державна служба геології та надр України проводили 5 вересня 2023 року з початковою ціною 338 тис. 945,79 грн (без ПДВ), переможцем стало ТОВ «Массив Плюс» (зареєстроване у 2020 році в Житомирі, у квартирі будинку на вул.Князів Острозьких) з пропозицією 9 млн 010 тис. грн, договір купівлі-продажу дозволу 20 років видобувати пісок підписали 25 вересня 2023 року.

З матеріалів до аукціону

Як повідомляв Житомир.info, 29 листопада 2023 року Господарський суд м.Києва відкрив провадження у справі за позовом заступник керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради до Державної служби геології та надр України та ТОВ «Массив Плюс» щодо визнання недійсними результати аукціону з продажу спеціального дозволу на видобуток піску у водосховищі «Відсічне» і відмовив у задоволенні заяви щодо забезпечення позову шляхом заборони ТОВ «Массив Плюс» видобувати корисні копалини у «Відсічному». Ухвалою від 11 березня 2024 року суд задовольнив заяву Житомирської окружної прокуратури про забезпечення позову і заборонив ТОВ «Массив Плюс» видобувати пісок з водосховища «Відсічне» біля Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водосховище пісок Відсічне прокуратура суд Держгеонадра спецдозвіл аукціон  
Матеріали по темі