Здоров'я

Впродовж травня в Україні зафіксували 16 випадків ботулізму, у Житомирській області – 1

13 June 2024, 10:30

У травні 16 людей потрапили до лікарень із ботулізмом. Випадки зафіксовані у семи областях та Києві.

Про це 13 червня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

«У травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області», - йдеться у повідомленні.

У коментарі Житомир.info фахівчиня зі зв'язків з громадськістю ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Заріцька повідомила, що на території області минулого місяця зафіксували один випадок ботулізму.

«У Житомирській області протягом поточного року зареєстровано два випадки ботулізму, які виникли у побуті. Перший зафіксували 15 січня у жительки Звягельського району 1974 року народження. Причина захворювання — вживання мʼясної тушонки домашнього виготовлення. Другий випадок — 4 травня у жителя м. Бердичева 1945 року народження. Причина захворювання — вживання овочевої консерви домашнього виготовлення (огірки). У обох постраждалих перебіг хвороби середньої важкості, обидва виписані зі стаціонару з позитивною динамікою», - зазначила Галина Заріцька.

Нагадаємо, на початку січня випадок ботулізму виявили у жительки с. Таращанка Звягельського району. Причиною захворювання стала м'ясна тушкованка з домашньої птиці (качки) домашнього виготовлення. А упродовж 2023 року в Житомирській області зареєстрували 9 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років.

Як повідомляв Житомир.info, 7 листопада 2023 року в пресслужбі в ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформували про те, що житель села Сорокопень Словечанської сільської територіальної громади Коростенського району госпіталізований до лікарні з тяжким перебігом ботулізму.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба ботулізм статистика Заріцька 
Матеріали по темі