Влада

Представники омбудсмена перевірили чотири установи Житомирської облради і виявили порушення прав пацієнтів

13 June 2024, 11:38

Співробітники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом з представниками громадських організацій перевірили чотири комунальні установи Житомирської обласної ради та на початку червня 2024 року прозвітували про виявлені порушення.

КУ «Березівський психоневрологічний інтернат»

Групою НПМ відмітила високий рівень залученості підопічних до дозвіллєвої діяльності, двоє підопічних офіційно працевлаштовані в установі та отримують заробітну плату. Підопічні контактні, позитивно реагують на відвідувачів. Персонал виконує професійні обов'язки з перевищенням встановлених вимог для покращення умов для підопічних.

Водночас під час відвідування група НПМ виявила недоліки, що призводять до порушення прав підопічних, зокрема:

на життя та безпеку (відсутнє укриття або будь-які пристосовані приміщення);

на охорону здоров’я та медичну допомогу (в закладі всі посади лікарів вакантні протягом тривалого часу);

на достатній життєвий рівень (неповне забезпечення твердим інвентарем);

на приватність (відсутні ширми для проведення санітарно-гігієнічних процедур ліжковим хворим підопічним).

Під час відвідування виявили й інші порушення прав і свобод підопічних інтернату, з метою усунення яких до комунальної установи «Березівський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, а також компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності закладу.

Нагадаємо, у вересні 2018 року представники Омбудсмена перевіряли Березівський психоневрологічний інтернат в Житомирській області і виявили тарганів у харчоблоці та відсутність заходів з реабілітації.

КУ «Радомишльський психоневрологічний інтернат»

Керівництво закладу тісно співпрацює з громадськими організаціями та фондами, постійно отримує гуманітарну допомогу для підопічних, а також техніку для облаштування закладу та допомогу у здійсненні ремонтів приміщень. Медична допомога надається належним чином, вся медична документація ведеться відповідно до вимог чинного законодавства.

Водночас під час відвідування група НПМ виявила недоліки, що призводять до порушення прав підопічних, зокрема:

на достатній життєвий рівень (перенаселення, неповне забезпечення твердим інвентарем);

на приватність (відсутні ширми для проведення санітарно-гігієнічних процедур ліжковим хворим підопічним, вікна в туалетних кімнатах не затоновані);

документація по коштах підопічних, опікуном яких визначено працівника закладу, ведеться неналежним чином.

Під час відвідування виявили й інші порушення прав і свобод підопічних інтернату, з метою усунення яких до комунальної установи «Радомишльський психоневрологічний інтернат» Житомирської обласної ради, а також компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності закладу.

Нагадаємо, 4 лютого 2020 року на сайті Уповноваженого з прав людини оприлюднили результати перевірки у Радомишльському психоневрологічному інтернаті, під час якої з’ясувалося, що деякі медсестри застосовують фізичне насильство до підопічних і не надають належної медичної допомоги. Після цього в Житомирській облраді створили робочу групу з метою вивчення діяльності Радомишльського психоневрологічного інтернату та рівня утримання підопічних в установі.

КНП «Обласний медичний спеціалізований центр»

Група НПМ відзначає добре налагоджену лікувально-профілактичну роботу в лікарні, матеріально-технічну забезпеченість потреб пацієнтів, створення належних санітарно-гігієнічних умов. Скарги на катування та інше жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження від пацієнтів, які перебувають у лікарні не надходило.

Разом з тим у ході відвідування виявлені наступні порушення прав пацієнтів:

відсутність фіксації медичними працівниками фактів фізичного гамування у відділенні примусових заходів медичного характеру (далі – ПЗМХ);

медична документація ведеться неналежно, щоденники пацієнтів копіюються протягом декількох років без змін;

багато пацієнтів не беруть участь у судових засіданнях, навіть онлайн. Під час вивчення документації встановлено, що вони підписали відмову від участі, проте при спілкуванні з ними вони виявляли бажання брати учать у таких засіданнях:

фізична фіксація здійснюється у присутності інших пацієнтів до ліжок з панцирною сіткою;

приміщення потребують ремонтування;

порушення приватності у душовій відділення ПЗМХ;

у приміщеннях відділення не забезпечена інклюзивність.

З метою усунення порушення прав людини до компетентних органів Уповноважений скерує відповідні акти реагування для вжиття заходів щодо поновлення прав пацієнтів та недопущення їх порушень надалі.

Нагадаємо, в серпні 2023 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА підписав угоду на капітальний ремонт підвальних приміщень адмінбудівлі та будівлі 1 і 2 відділення (облаштування найпростішої споруди (укриття) цивільного захисту) КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради: підряд вартістю 26,7 млн грн отримало ТОВ «Науково-виробнича фірма “Термоуніверсал”», ціни на деякі будматеріали перевищують ринкові.

Тетерівський дитячий будинок-інтернат

Група НПМ відмітила позитивну атмосферу в закладі. Підопічні активно займаються творчістю, відвідують різноманітні гуртки. Група НПМ була присутня на концерті підопічних з нагоди святкування дня захисту дітей. Документація щодо використання пенсійних коштів підопічних, опіку над якими здійснює працівник закладу, ведеться належним чином.

Водночас під час відвідування група НПМ виявила недоліки, що призводять до порушення прав підопічних, зокрема:

на життя та безпеку (відсутні приміщення для укриття під час повітряної тривоги);

на достатній життєвий рівень, що включає достатнє харчування, одяг, житло (незабезпечення закладу твердим інвентарем);

права на ефективний засіб юридичного захисту (не налагоджена співпраця із центром надання безоплатної вторинної правничої допомоги);

медична документація ведеться в застарілій формі.

Під час відвідування виявили й інші порушення прав і свобод підопічних інтернату, з метою усунення яких до Тетерівського дитячого будинку-інтернату Житомирської обласної ради, а також компетентних органів будуть скеровані відповідні листи та рекомендації щодо усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшій діяльності закладу.

Нагадаємо, колектив комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради звертався до голови облради Володимира Федоренка з проханням залишити на посаді керівника закладу Олександра Поліщука, який з 2 квітня 2019 року був призначений в.о. директора. Федоренко звернення проігнорував і з 5 квітня 2021 року новим керівником Тетерівського дитячого будинку-інтернату був призначений Володимир Мазяр, член ВО «Батьківщина».

Як повідомляв Житомир.info, Департамент моніторингу додержання прав громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України, протягом 25 та 26 квітня 2024 року проводив моніторингові візити до місць тимчасового проживання ВПО у Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат Омбудсмен спеццентр будинок-інтернат моніторинг пацієнт КУ облрада 
Матеріали по темі