Влада

В житомирській тюрмі та коростенській колонії виявили порушення права на гідні умови тримання

13 June 2024, 12:46

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в рамках моніторингу дотримання прав людини здійснили відвідування державних установ «Житомирська установа виконання покарань (№ 8)» та «Коростенська виправна колонія (№ 71)».

Інформацію про результати візитів оприлюднили 4 червня 2024 року на сайті Омбудсмена.

Державна установа «Житомирська установа виконання покарань (№ 8)» є пенітенціарним закладом, у якому тримаються різні категорії засуджених, а також особи, взяті під варту. У день відвідування в установі утримувалося 733 ув’язнених та засуджених.

На час відвідування на профілактичному обліку в установі перебувало 19 осіб, схильних до нападу на працівників установи; 11 – схильних до втечі; 4 особи, схильні до захоплення заручників; 81 – схильна до самогубства та 71 – схильна до членоушкодження.

В ході відвідування представникам групи НПМ забезпечено реалізацію права на безперешкодне потрапляння до місця несвободи, а також усіх місць, будівель та споруд, розташованих на території установи.

Відповідно до вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, з моменту попереднього відвідування установи адміністрацією вжито низку заходів з приведення до належного стану окремих приміщень лазне-прального комплексу, приміщень для тривалих побачень, відділення соціально-психологічної служби для тримання засуджених, залишених для роботи з господарського обслуговування, їдальні тощо.

У той же час за результатами відвідування виявлено ряд порушень прав ув’язнених та засуджених, серед яких:

порушення права на гідні умови тримання;

порушення права на життя;

порушення права на інформацію;

порушення порядку організації відеоспостереження;

низка інших порушень прав людини.

Державна установа «Коростенська виправна колонія (№ 71)» є виправним закладом середнього рівня безпеки для тримання чоловіків, які раніше відбували покарання у виді позбавлення волі. У день відвідування в установі утримувалося 643 особи.

На час відвідування на профілактичному обліку в установі перебувало 6 осіб, схильних до нападу на працівників установи.

У ході відвідування представники групи НПМ забезпечили реалізацію права на безперешкодне потрапляння до місця несвободи, а також усіх місць, будівель та споруд, розташованих на території виправної колонії.

Відповідно до вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, за результатами попереднього відвідування державної установи «Коростенська виправна колонія (№ 71)» адміністрацією установи вжито низку заходів з приведення до належного стану окремих приміщень, а саме кімнат для короткострокових і тривалих побачень, лазне-прального комплексу, відділень соціально-психологічної служби, їдальні тощо.

У той же час, за результатами відвідування виявлено ряд порушень прав засуджених, серед яких:

порушення встановленої норми площі житлових приміщень з розрахунку на одного засудженого, яка в окремих випадках менша 4 квадратних метрів;

порушення права на гідні умови тримання;

порушення права на інформацію;

порушення права на життя;

низка інших порушень прав людини.

«З метою усунення та попередження у подальшому вказаних порушень прав людини Уповноваженим буде вжито усіх заходів, передбачених законодавством», - зазначається у повідомленнях.

У разі порушення прав людини і громадянина можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

на гарячу лінію: 0800501720;

за тел. 044-299-74-08.

Нагадаємо, станом на 27 травня 2024 року в установах покарань Житомирської області перебували 3550 засуджених та ув’язнених.

Як повідомляв Житомир.info, постановою Кабінету міністрів від 22 квітня 2020 року запроваджений експериментальний проєкт щодо платної послуги з надання поліпшених побутових умов в слідчих ізоляторах України. У житомирському СІЗО 20 червня цього ж року відкрили платну камеру з покращеними умовами перебування за таку ціну: за 1 добу – 610 грн, за тиждень – 2070 грн, за місяць – 3940 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колонія тюрма Омбудсмен ув’язнений засуджений  
Матеріали по темі