Влада

Мер Житомира звітує про підсумки відрядження до Берліну: енергетичні перспективи, пошук інвесторів і проєкт на 200 млн євро

13 June 2024, 14:31

Мер Житомира Сергій Сухомлин був у Німеччині, де брав участь у Міжнародній конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), яка проходила 11-12 червня 2024 року у Берліні.

Про підсумки візиту Сухомлин розповів у відеозверненні 13 червня.

«Тільки що повернувся з відрядження, з Берліну, з конференції по відновленню України, яка почала працювати з 11 червня. Але ще 10 червня була закрита зустріч представників «Укренерго» з іноземними фондами і банками, де представляли план відновлення енергетики України. На цьому заході Житомир мав можливість представити свої проєкти, нас відібрало «Укренерго» і Кабінет міністрів, щоб Житомир міг представити свої проєкти. Зокрема, про газопоршневу машину, яка забезпечує об’єкти теплокомуненерго електроенергією і теплом, друга машина монтується. В Берліні у мене була зустріч з керівником інвестиційного фонду, з яким ми пропрацьовуємо варіант встановлення в Житомирі в цьому році приблизно 30 МВт додаткових потужностей завдяки газопоршневим машинам. Група їх спеціалістів вже тиждень працює в Житомирі разом з нашими представниками теплокомуненерго. Наша задача – більш-менш стабільно пройти зиму», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер також розповів про свою зустріч з представниками німецького державного банку KfW.

«Ми починаємо цього року працювати по кредиту KfW щодо термомодернізації шкіл і садочків. І я представляв ще три важливі для Житомира проєкти, які потребують грантового фінансування: проєкт реабілітаційного центру, проєкт онковідділення і ще один енергетичний проєкт, який має зробити більш стабільним життєзабезпечення Житомира», - розповів Сергій Сухомлин.


Окрема зустріч була з представниками американського фонду IFC, з яким вже майже рік працюють над проєктом нової сучасної лікарні – вони готові профінансувати виготовлення відповідної документації. Також мер повідомив про зустріч щодо великого інвестиційного проєкту, який буде реалізований в Житомирі.

«Цей проєкт не буду поки що називати, він вартістю більш ніж 200 млн євро, багато робочих місць, які будуть створені в Житомирі. Там були представники Міжнародного валютного фонду, віцепрем’єр-міністр України, багато фондів та інвестиційних компаній з Європи», - повідомив мер Житомира.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 11 квітня 2024 року виділили з бюджету 12 млн грн на газопоршневу станцію, яка вироблятиме тепло та електрику для двох комунальних підприємств. 11 червня на брифінгу щодо стану в енергосистемі Житомирської області голова правління АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета наголошував, що з липня в області буде значний дефіцит електроенергії через ремонт блоків атомних станцій, можливе відключення об’єктів критичної інфраструктури, електротранспорту та вуличного освітлення.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році мер Житомира провів у відрядженнях 1,5 місяця, бюджетні кошти на це не витрачав.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин конференція Німеччина інвестор грант Берлін відрядження енергетика 
Матеріали по темі