Події

Ошукали майже 30 родин полонених та безвісти зниклих військових: житомирські правоохоронці завершили розслідування

18 June 2024, 17:34

Заробляли на родинах безвісти зниклих військових: у Житомирі поліцейські завершили розслідування злочинної схеми.

Про це 18 червня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Серед фігурантів провадження - «смотрящий» виправної установи, співкамерник та житомирянка, яка перебуває у близьких стосунках із засудженим. Слідством встановлено, що спільники ошукали рідних українських захисників майже на пів мільйона гривень. Нагадаємо, у лютому 2024 року правоохоронці провели низку обшуків у слідчому ізоляторі установи виконання покарань. Тоді вилучили мобільні телефони, чорнові записи та носій електронної інформації», - йдеться у повідомленні.

Слідчі слідчого управління ГУНП Житомирщини встановили, що 24-річний «кримінальний авторитет» організував злочинну схему з виманювання грошей. Для цього він дав вказівки 26-річному співкамернику.

Поплічник підшукував у соціальній мережі публікації про розшук зниклих захисників України, що були викладені їх родичами. Надалі з фейкових акаунтів він пропонував допомогу у пошуках та поверненні полонених, загиблих та зниклих безвісти військових додому. Він переконував їх рідних переказувати значні суми коштів: нібито для купівлі пального та харчових продуктів, успішного проходження ворожих блокпостів, оплати послуг пошукової групи тощо.

Перекази надходили на банківські рахунки спільниці ув’язнених, 35-річної житомирянки, яка перебуває на волі. Жінка надала спільникам реквізити з доступом до онлайн-банкінгу, а також періодично переводила кошти у готівку.

Слідчими встановлено майже 30 випадків шахрайства, а загальна сума завданих потерпілим збитків складає близько 500 тисяч гривень. В одному з випадків жінка, яка шукала батька, зниклого на Донеччині, втратила понад 230 тисяч гривень.

Нині всім трьом фігурантам інкриміновано вчинення шахрайства та низки замахів на них у складі групи осіб, за попередньою змовою, в умовах воєнного стану, що завдало значної шкоди потерпілим (ч. 2, ч. 3 ст. 190 КК України). Крім того, «смотрящий» обвинувачується у встановленні та поширенні злочинного впливу (ч. 2 ст. 255-1 КК України). Матеріали скеровано до суду.

Відповідно до чинного законодавства спільникам загрожує до 5 років позбавлення волі. А «кримінальному авторитету» - від 9 до 15 років ув’язнення.

Викрили злочинну діяльність оперативники управління карного розшуку ГУНП спільно зі співробітниками УСБУ області та працівниками оперативного блоку виправної установи. Процесуальне керівництво здійснює Житомирська обласна прокуратура.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури зазначають, що засуджений знаходив у соцмережах розміщену рідними інформацію про безвісти зниклих, загиблих у зоні бойових дій або тих військовослужбовців, які перебувають у російському полоні.

«Так, співкамерник знаходив у соцмережах розміщену рідними інформацію про безвісти зниклих, загиблих у зоні бойових дій або тих військовослужбовців, які перебувають у російському полоні. Тоді телефонував рідним, представлявся офіційною особою (від ТЦК, координаційного центру, пошукової групи) та обіцяв допомогти у пошуках безвісти зниклого або поверненні з полону сина чи брата. Але зауважував, що для здійснення тих чи інших дій необхідні кошти. При цьому зазначав реквізити конкретних банківських рахунків. Такі рахунки у різних банківських установах відкривала пособниця, надавши спільнику доступ у системі WEB-банкінгу для зняття коштів. Рідні військовослужбовців сприймали обіцянку за реальність. Не підозрюючи шахрайства, перераховували різні суми коштів. Окремі – мало не останні заощадження – до 200 тис грн. Таким злочинним способом шахраї виманили у людей майже 500 тис грн. У шахрайські тенета потрапило майже 30 жителів різних областей», - повідомили у прокуратурі.

Як повідомляв Житомир.info, 26 лютого 2024 року правоохоронці повідомили, що викрили у Житомирі шахрайську схему: засуджений разом зі спільниками заробляли на родинах безвісти зниклих військових. Правоохоронці встановили причетність 27-річного засудженого, його матері, цивільної дружини та подруги до низки злочинів. На їх «гачок» потрапило щонайменше 60 сімей безвісно зниклих воїнів ЗСУ. Сподіваючись повернути своїх рідних додому, вони переказували від 5 до понад 50 тисяч гривень на рахунки шахраїв. Весною «смотрящому» та його спільникам оголосили підозри.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура шахрайство ув'язнений військовий безвісти зниклий смотрящий  
Матеріали по темі