Новини компаній

Оптимізація військових операцій за допомогою сучасних засобів

19 June 2024, 15:13

З початку 2022 року чимало країн світу збільшили бюджети на розроблення військових технологій. Держави прагнуть посилити власну оборону та просувають інноваційні рішення, які зможуть дати перевагу в потенційному конфлікті. Деякі з них можуть кардинально змінити спосіб підготовки військових до воєнних дій.

AD_4nXdkKb1crGbylm3PsjmSa42YoXGUrJdxEaYli9EDDcs7WlTos_BhVeI62LQIrLtS9sKsWqKJ_BCplD2D9WfWyrUQc8bUZqU2tg4t7myu8L37Nedz8WHg0RPTRXGi3Ux5WbPu0Hg_yexK20s4olskDgKCLHA?key=AKJYmyCLKzG5bQO_ybE3iQ

Особливості військових технологій

До цієї категорії відносять усі наукові досягнення, що використовуються у створенні зброї, бойової техніки, обладнання та систем для спецоперацій. Усі технології та інновації, які допоможуть підвищити ефективність бойових операцій, вважаються військовими. У цей перелік вносять активні навушники та системи заглушення ворожих радарів, тепловізори, навіть польові принтери.

Більшість таких технологій має також побутове застосування, як засоби для дальніх комунікацій, високоточні системи контролю, електронні блоки керування. Поступово військові зіткнення перетворюються на гонку технологій, адже саме вони забезпечують ефективність бойових дій. Тому в ЗСУ активно запозичують та використовують європейські напрацювання.

AD_4nXdfw2qti8w1zjuGNpv6dSVlpRhtkMYlsfBdsEYw0giPz8vrB-mJYM94mzReRTfMOMOKbS1LyjBx8B5S_dMJthF1SlTxtcmQtcQ6PCRKc6zLpvVgE0WeEQaxiUfGgrQjqidMBauZ95g8OkToLhmHojkpQfw?key=AKJYmyCLKzG5bQO_ybE3iQ

Які інновації пропонують вчені

Своєчасне та влучне використання технологій зберігає життя захисників і захисниць, тому їх перелік постійно розширюється. Але деякі ще знаходяться на етапі перевірки та не можуть надійти до масового користування. У найближчому майбутньому варто очікувати такі інновації, як:

  1. Робототехніка. У США велику увагу приділяють розробленню військових роботів. Їх будуть використовувати для розвідки, розмінування та виконання бойових завдань. Вони цілодобово активні та мають огляд на 360°, а також можуть миттєво обробляти великі обсяги інформації.
  2. Штучний інтелект. Він дає можливість швидко аналізувати дані, визначати зображення чи текстові повідомлення, ідентифікувати жести та людей. Просунуті програми мають можливість виявляти аномальну поведінку військової техніки, людей, об'єктів, тому їх використовують для автоматизації багатьох сегментів.
  3. Гіперзвукові системи. Ракети, які можуть рухатись у 5–10 разів швидше за швидкість звуку, існують досить давно. Майбутня гіперзвукова зброя буде здатною працювати на малих висотах та виконувати заплановані маневри у повітрі.
  4. Розширена та віртуальна реальність. Допоможуть бійцям швидше орієнтуватися в обстановці та приймати рішення. Перша додає блоки інформації чи рекомендацій на фоні навколишньої обстановки, а друга переважно використовується для тренувань та ознайомлення.
  5. Блокчейн. Цей тип систематизації інформації плавно переходить з фінансової сфери у військову. Новий підхід допомагає більш ефективно організовувати багаторівневі бази даних та підвищувати надійність їх зберігання. Комп'ютери зможуть набагато швидше знаходити потрібні дані, а противникам знадобиться більше часу на злам сервера.

Не варто забувати також про інформаційну, або кібервійну. Ворог використовує всі доступні методи, аби спричинити серйозні збої в роботі, вивести з ладу подачу енергії, впливати на громадську думку тощо.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі