Події

Від початку місяця у Житомирській області зафіксували 8 порушень нерестової заборони

21 June 2024, 15:25

У червні фахівці екоінспекції виявили 8 порушень природоохоронного законодавства у сфері збереження та відтворення водних біоресурсів.

Про це 21 червня повідомила пресслужба Державна екологічна інспекція Поліського округу.

«Нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів на території Житомирської області закінчилася у річках та їх кореневих водах, а також у водосховищах. На всіх придаткових водоймах області вона триває до 30 червня, - зауважують у Державній екологічній інспекції Поліського округу. І саме водоймам закритого типу (ставки, озера) державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища нині приділяють особливу увагу. Лише впродовж трьох тижнів червня фахівцями Інспекції проведено 15 заходів нагляду (контролю) щодо збереження та відтворення водних біоресурсів, під час яких виявлено 8 порушень природоохоронного законодавства. Порушників притягнуто до адміністративної відповідальності. Так, 19 червня на р. Глибочок, на межі Житомирської і Хмельницької областей, виявлено 60 метрів та вилучено з водойми 60 метрів браконьєрських сіток», - йдеться у повідомленні.

Всього протягом нерестового періоду 2024 року виявлено 65 випадків порушень вимог природоохоронного законодавства (63 - ст. 85 ч.3 КУпАП, 5 - ст. 85 ч.4 КУпАП).

Загальна сума накладених штрафів в період нересту складає понад 7 565 грн., з яких стягнуто в добровільному порядку 6885 грн, за постановами судів -3213 грн.

Інспекція нагадує, що за порушення правил рибальства передбачено штраф від 34 до 680 гривень. Також за незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотної шкоди довкіллю, загрожує кримінальна відповідальність відповідно до статті 249 Кримінального кодексу України – штраф від 17 000 до 51 000 грн або до трьох років обмеженням волі з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім штрафу, за незаконний вилов нараховуються збитки за кожну виловлену рибину.

Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, можна повідомляти на телефонну «гарячу лінію»: 068-717-03-34; (0412) 46-49-54.

Нагадаємо, 11 червня на річці Тетерів у с. Карпівці Житомирського району інспектори виявили двох чоловіків, які за допомогою чотирьох сіток виловили майже 70 риб.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області 20 травня 2024 року закінчилась нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів у річках та їх кореневих водах, яка розпочалася 1 квітня. Однак, у водосховищах заборона триває до 9 червня, на всіх придаткових водоймах області – до 30 червня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція еколог риба рибалка нерест нерестова заборона 
Матеріали по темі