Влада

Відбудова Житомира у 2023 році: «грудневі жнива» з переплатами

25 June 2024, 10:43

Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації в останній місяць року розподілив гроші на заміну пошкоджених вікон між трьома компаніями. Проведений моніторинг показав, що ціни на металопластикові вікна можуть перевищувати ринкові на 25-30%.

Упродовж 2023 році Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА уклав 35 угод для ліквідації наслідків збройної агресії рф в межах Житомира. Загальна вартість робіт на заміну вікон та дверей, а також ремонт фасадів склала майже 15 млн грн. Близько 80% угод замовник розділив між трьома житомирськими виконавцями: ТОВ «Артхаус», ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект» та ТОВ «НВФ «Термоуніверсал».

Розподіл на трьох

Компанії не є новачками у сфері публічних закупівель та вже давно співпрацюють із Департаментом регіонального розвитку Житомирської ОДА. ТОВ «Артхаус», ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект» та ТОВ «НВФ «Термоуніверсал» за даними bi.prozorro входять в ТОП-5 підрядників за кількістю виграних замовлень Департаменту Житомирської ОДА.

Саме цих підрядників обрали, бо в них є матеріально-технічна база, кваліфікований персонал, і вони готові працювати в умовах воєнного стану. Також при відборі виконавців департамент враховував їхній спільний досвід позитивної співпраці та їхню “прописку” у межах області.

Закупівлі замовник проводив за неконкурентною процедурою, просто розмістивши на Prozorro звіти про укладені договори. Тобто замовник обирав виконавців робіт не з низки пропозицій, а кого хотів.

Грудневі жнива

Особливо активізувався Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА відновлювати пошкоджені об’єкти в останній місяць року. У грудні він прозвітував за понад 60% угод від загальної кількості укладених договорів з ліквідації наслідків вибухових хвиль. Підставою для укладання угод стало розпорядження начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка від 14 грудня, яке визначило перелік витрат на усунення аварій у житловому фонді, бюджетних установах та закладах Житомирської області. За чотири дні Бунечко підписав і наказ про проведення закупівель, і того ж дня із виконавцями робіт почали укладати угоди.

«У громадськості є такий вираз “грудневі жнива”, це коли замовники відкладають на останній місяць проведення тендерних процедур на грудень кожного звітного року. Тут може бути багато причин: дуже довго вирішували чи проводити тендер, чи не було фактичного фінансування, а в кінці року прийшли кошти і в останній місяць їх починають витрачати. І, власне, навіть додаткова угода, яка фактично зменшує вартість договору з ремонту, як у наших випадках, може свідчити, що фактичний обсяг видатків замовника не передбачав всю вартість», - пояснює юрист, голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Голова правління зауважив, що, на його думку, грудневі закупівлі мають певні проблеми. По-перше, велике навантаження на організаторів, які їх проводять. По-друге, замовники намагаються дуже швидко встигнути провести ці тендерні процедури і відповідно можуть нехтувати вибором процедури та дуже швидко здійснювати оцінку самого переможця.

«Договори потрібно укласти до кінця року, провести акти виконаних робіт. Насправді інколи можуть укладати угоди в останніх числах грудня, і договір на мільйони гривень виконується за три дні. Однак ми розуміємо, що фізично виконати ці роботи неможливо, відповідно, тут два моменти: або вже роботи були виконані, а це здійснювалась оплата за попередні роботи, або роботи виконуватимуть в наступному році, але замовник, ризикуючи, ставить свій підпис під актами. Тому звісно ж ризики укладання договорів у грудні існують», - розповідає Сергій Миткалик

Ми проаналізували три закупівлі, роботи на яких вже виконані та оплачені і ось, що виявили.

Грудневі роботи травневого вибуху

Вночі 28 травня 2023 року росія атакувала Україну безпілотниками. Повітряна тривога в Житомирі тривала близько п’яти годин. Зранку на Житомирщині пролунали звуки вибухів, ворог завдав удар по об’єкту інфраструктури. Внаслідок вибухової хвилі в Житомирі пошкодило житлові будинки, об’єкти інфраструктури, заклади освіти та медицини.

Пошкоджень зазнав і Центр професійно-технічної освіти міста Житомира. В акті комісійного обстеження вказано, що вибухова хвиля пошкодила 90 вікон площею 226,18 кв.м. Лише через пів року Департамент Житомирської ОДА уклав угоду вартістю 1,36 млн грн на заміну вікон, потім суму договору зменшили до 1,33 млн грн. В угоді зазначалось, що підрядник мав виконати роботи до 28 лютого 2024 року, але роботи мали розпочатись упродовж одного дня з дня укладання угоди.

ТОВ «АртХаус» вдалося виконати роботи значно швидше - через чотири дні сторони підписали акти виконаних робіт.

Натомість директор Центру професійно-технічної освіти міста Житомира Микола Перелигін повідомив, що заміна пошкоджених вікон на нові металопластикові відбувалась протягом листопада – грудня 2023 року. Тобто роботи розпочали до укладання угоди. В Департаменті відповіді, чому так робили, нам не надали.

Також ТОВ «АртХаус» отримало підряд вартістю 1 млн грн з поточного ремонту адміністративної будівлі Житомирської обласної ради по вулиці Шевченка, в якій атакою пошкодило 50 вікон площею 165 кв.м. Акти виконаних робіт замовник та підрядник підписали теж через чотири дні після укладання угоди.

Від вибухової хвилі 28 травня постраждав і ліцей №33. Там пошкодило 9 вікон загальною площею 120,88 кв.м, 35 кв.м. відкосів віконних прорізів та 34 м.п. віконних зливів - дана інформація міститься в акті комісійного обстеження об’єкта. Угоду на 769 тис. грн роботи уклали 18 грудня з ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект», і за таким же принципом через тиждень вже були підписані акти виконаних робіт.

«Заміну вікон на металопластикові, пошкоджених внаслідок вибухової хвилі в травні 2023 року, було проведено в грудні-листопаді 2023 року (в межах 120 кв.м.)», - повідомив директор ліцею Йосип Осницький.

Ціни вище ринкових

Департамент надав нам кошторисну документацію: ТОВ «АртХаус» формувало її станом на жовтень 2023 року, а ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект» - по фактичних витратах. Найбільше постраждали вікна, тому, очевидно, що основна частина коштів закладали саме на них. Компанії показали металопластикові вікна за однаковою ціною - по 5400 грн/кв.м.

Як показав аналіз «Наших грошей», у жовтні минулого року середня тендерна ціна на металопластикові вікна в Україні становила 4 384 грн/кв. м. Тобто ціна, за якою замовили вікна у Житомирі, перевищує ціни по Україні.

Нам вдалося дізнатися, що ТОВ «АртХаус» встановлювало вікна, виготовлені ТОВ «Фабрика Вікон «Океан». Цей виробник вікон повідомив, що станом на травень 2024 року вартість вікон з характеристиками, наданими Департаментом, складає 5480,38 грн за вікно розміром 1000х1000 мм. Щодо вартості даних вікон у жовтні минулого року, то жодного аналітичного дослідження динаміки цін у компанії-виробника немає.

Зауважимо, що вартість за квадратний метр вікна зменшується при збільшенні його розмірів віконних конструкцій, оскільки виготовлення більших вікон більш економічно вигідне в плані використання матеріалів і трудових ресурсів.

Хоча виробник і не надав нам свої минулорічні ціни на вікна, ми знайшли їх в тодішніх закупівлях, бо “Фабрика Вікон “Океан” продавала їх замовникам напряму.

Наприклад, у листопаді 2023 року освітяни Пулинської селищної ради замовили в ТОВ «Фабрика Biкoн «Океан» віконні блоки по 4 059 грн/кв.м, освітяни Новогуйвинської - по 3655,66 грн/кв.м, а Норинський ліцей - по 2699,64 грн/кв.м. В середині травня поточного року Житомирський професійний політехнічний ліцей замовив вікна по 2 701,54 грн/кв.м.

Департамент Житомирської ОДА у відповіді на запит повідомив, що поточні ціни на матеріальні ресурси приймаються на дату складання договірної ціни та не можуть перевищувати середню ціну, що склалася у регіоні.

«Під час складання договірної ціни використовувався збірник офіційних документів та розʼяснень «Ціноутворення у будівництві» за вересень - грудень 2023 року, в яких усереднена вартість металопластикових віконних блоків з ПДВ у Житомирській області склала 5800,0 грн. за 1 м.кв.», - йдеться у відповіді на наш запит щодо кошторисної вартості вікон.

Ми зателефонували до фахівців НВФ «Інпроект», які видають цей збірник, за консультацією щодо інформації, що міститься у книзі, на яку посилається Департамент.

«Ми не збираємо такі дані (ред. дані про середню ціну на вікна по Житомирській області). Це інформація, яка надається та береться з інтернету, щоб люди орієнтувалися просто, а не для того, щоб її застосовувати при кошторисах чи визначенні вартості, чи чогось ще», - повідомили нам у телефонній розмові.

Щоб зрозуміти ринкову ціну на металопластикові вікна в Житомирській області, ми провели власний моніторинг. Для вибірки обрали рандомні 10 закупівель на заміну вікон з травня по грудень 2023 року. За його результатами отримали середньоринкову ціну вікон в 3 785 грн/кв.м, що на 30% дешевше від запропонованої ціни ТОВ «АртХаус».

У телефонній розмові директор ТОВ «АртХаус» Василь Герасимчук порадив нам з усіма запитаннями про закупівлі звернутися до замовника.

Ми направили лист із запитаннями про вартість вікон і до ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект», однак станом на дату виходу матеріалу відповіді не отримали.

«Ціна, вказана в закупівлях департаменту Житомирської ОДА на вікна, є вищою за ринкові. Якщо аналізувати ціни на металопластикові вікна і навіть середньоринкову вартість, яка була в інших схожих тендерах в області, а також дані “Наших грошей”, можна припустити, що вартість є завищеною на 25-30%. Враховуючи, що є ознаки можливого завищення цін, можна припустити, що ця ціна закладалася на моменті формування кошторису. Остаточне слово, чи є тут завищення вартості, має надати аудиторська служба, або правоохоронні органи», - пояснює голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

Довідково про підрядників

Найбільше підрядів Департамент регіонального розвитку віддав ТОВ «АртХаус» - 12 підрядів на понад 5,5 млн грн. Компанія на ринку публічних закупівель майже десять років. За даними системи «YouControl», за ці роки компанія отримала замовлень на 1,3 млрд грн, з них 778,7 млн грн – від Департаменту.

Власником компанії є Петро Бобло, а керівником – Василь Герасимчук. Син Петра Бобла Андрій раніше працював у Державній архітектурно-будівельній інспекції та Житомирській ОДА. Станом на 2023 рік середня чисельність персоналу компанії склала 50 працівників. У Єдиному державному реєстрі судових рішень ми знайшли провадження, де ТОВ «АртХаус» є фігурантом кількох проваджень, які нічим не закінчилися.

Торік компанія була неодноразовим фігурантом журналістських матеріалів про завищення цін, замовником яких був Департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА. Зокрема роботи з продовження реконструкції центрального стадіону «Полісся» в Житомирі за 70 млн грн, де завищили ціни на щебінь, асфальтобетонну суміш та бітум. Однак після публічного розголосу договір розірвали. У вересні знайшли ймовірні переплати і в ремонті укриття ліцею, а на початку 2024 року отримала підряд з реконструкції Коростенського міського ліцею №2 з 20% маржею.

ТОВ «Торгово-промислова компанія Центр Комплект» отримало від Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА дев’ять замовлень на відновлювальні роботи. В основному це підряди на поточні ремонти ліцеїв.

За даними системи «YouControl», з 2016 року фірма отримала замовлень на 395 млн грн, з них 252 млн грн – від Департаменту. Власником фірми є Жанна Опанасюк, а директором - Дмитро Каленський. Жанна Опанасюк є бізнес-партнеркою Віталія Ейсмонта, який з 2015 по 2020 рік був депутатом Житомирської обласної ради від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч», а в 2020 році балотувався до Житомирської міської ради від партії «Голос».

Третя компанія, з якою замовник уклав 8 угод на майже 2 млн грн, - ТОВ «Науково-виробнича фірма «Термоуніверсал». За даними системи «YouControl», з 2017 року фірма отримала замовлень на 756 млн грн, з них 316 млн грн – від Департаменту. Піком отримання багатомільйонних підрядів для компанії був 2023 рік - 404 млн грн.

Власниками фірми є Анатолій Хребтань та Олег Хребтань - помічник на громадських засадах народної депутатки Тетяни Грищенко з фракції партії «Слуга народу», яка була обрана по Малинському мажоритарному округу №66.

Наталія Іжицька

Матеріал підготовлено в межах проєкту «Підтримка антикорупційної діяльності регіональних журналістів в умовах післявоєнної відбудови України», що реалізує ГО "Асоціація Відкритих Даних" за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ремонт департамент ОДА закупівля відбудова обстріл  
Матеріали по темі