Місто

Громадський транспорт Житомира без готівки: як придбати разовий квиток та повернути решту

25 June 2024, 13:52

З 1 липня 2024 року у Житомирі більше не можна буде розрахуватися готівкою за проїзд в громадському транспорті, водночас водять разовий квиток з QR-кодом.

«У громадському транспорті можна розрахуватися банківською карткою, телефоном через NFC, можна розрахуватися транспортною карткою, можна через безкоштовний мобільний додаток створити картку і теж розрахуватися. Також додається разовим квитком, який можна придбати в терміналі», – говорить заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Термін разового квитка з QR-кодом 48 годин. Щоб його використати потрібно піднести до валідатора в самому транспорті. Поїздка у будь-кому виді громадського трансорту з таким квитком коштуватиме 15 грн. Проте придбати менш ніж 2 квитки за раз не вийде.

«Один не можна придбати, це політика майже всіх операторів, тому що оплата з одного квитка за банківські послуги понад 10 грн, тому оператору це не вигідно, квиток виходить менш як 5 грн для перевізника. За 2 квитки 30 грн вартість. Термінали оператора – це більш як 30 терміналів. Інформації листівки у декому транспорті вже розміщенні. Якщо говорити про інші термінали – це більше ніж 200 терміналів, це Ibox які стоять у наших магазинах, МАФах та торгових центрах. В оператора немає інших послуг тому решту не видають. В інших терміналах, який більше ніж 200, решту можна перерахувати на поповнення мобільного телефону, або інші послуги, які представленні в терміналі», – пояснює заступник Житомирського міського голови.

Втім решту все-таки можна повернути.

«Якщо ви придбали квиток у терміналі CitiCard і хочете повернути решту, тоді приходите на вул. Театральна, 13, пишете заяву встановленого зразку, де вказуєте суму повернення згідно з чеком, ПІВ отримувача, Ідентифікаційний код та IBAN банку, куди повертаються гроші. Тобто гроші повертаються на банківську картку за мінусом банківської комісії. Щоб повернути решту у вас мають бути піддержуючи документи та чеки про здійснення оплати, де вказана сума до повернення. На розгляд заяв надається 30 днів, але думаю це буде дуже швидко», – розповідає керуюча відділенням «CityCard» Юлія Гарбовська.

Придбавши два квитки, вирішили спробувати отримати решту. Беремо талон в електрону чергу і вже за кілька хвилин заповнюємо бланк на повернення коштів. Працівниця робить копії чеків та приймає заяву. Гроші на карту повернули менш ніж за годину.

Також з 1 липня водять часові обмеження для деяких пільгових категорій.

«Пільгова вартість до 10 години 5 грн (ред. розрахунку пільговою карткою (Карткою житомирянина) для пенсіонерів та людей з інвалідністю ІІІ групи, а з 10:00 до 16:00 залишається безоплатний проїзд при валідації», – каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Також заступник мера зазначив, що поки у водіїв не забирають систему валідації, аби вони могли видати квиток пасажирам, які не знали про нововведення.

Крім того, у міській раді інформують, що на випадок блекауту у громадському транспорті діятиме лише транспортна картка.

Нагадаємо, з 1 липня крім скасування готівкового розрахунку в електротранспорті Житомира також вводяться часові обмеження для безоплатного проїзду пенсіонерів та людей з інвалідністю ІІІ групи – з 10:00 до 16:00., в інший час вартість становитиме 5 грн при розрахунку пільговою карткою (Карткою житомирянина).

Як повідомляв Житомир.info, 28 березня на позачерговому засіданні міськвиконкому ухвалили рішення про подорожчання проїзду в житомирському громадському транспорту з 1 квітня 2024 року: оплата готівкою в електротранспорті та маршрутних автобусах зросла до 15 грн, банківською картою залишилася без змін, транспортною карткою – 8 грн у трамваях і тролейбусах і 13 грн в маршрутках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд оплата проїзду разовий квиток QR-код квиток громадський транспорт Шевчук CityCard Гарбовська  
Матеріали по темі