Влада

Усі студенти з наступного року мають проходити базову загальновійськову підготовку, за відмову можуть відрахувати

25 June 2024, 17:54

Уряд затвердив Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

Відповідна постанова Кабміну, ухвалена 21 червня 2024 року, оприлюднена на Урядовому порталі.

«Базову підготовку проходять громадяни України чоловічої статі (жіночої статі – добровільно), які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти… Базова підготовка включається до освітніх програм і навчальних планів закладів вищої освіти усіх форм власності та закладів освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, як окрема навчальна дисципліна і складається з теоретичної підготовки в обсязі трьох кредитів ЄКТС, яка проводиться в цих закладах освіти, та практичної підготовки в обсязі семи кредитів ЄКТС, яка проводиться у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, навчальних частинах (центрах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецтрансслужби та закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських. Практична підготовка може проводитися в регіональних (навчальних) центрах підготовки населення до національного спротиву та тренінгових центрах органів поліції», - зазначається у Порядку.

Скриншот з Порядку проведення базової підготовки

Теоретична підготовка базової підготовки включається до навчальних планів закладів вищої освіти:

для здобувачів вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти – на другому році навчання;

для здобувачів вищої освіти на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра та освітнього ступеня молодшого бакалавра – на першому році навчання.

Для організації практичної підготовки базової підготовки МОН подає до 30 грудня поточного року Генеральному штабу Збройних Сил узагальнену інформацію про чисельність здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти усіх форм власності, які плануються для проходження практичної підготовки базової підготовки у наступному році (за адміністративно-територіальним поділом та статтю здобувачів вищої освіти).

«Проходження практичної підготовки базової підготовки для здобувачів освіти чоловічої статі є обов’язковою умовою опанування відповідної освітньої програми (у тому числі бакалавра, магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). Відмова здобувача освіти чоловічої статі, який визнаний придатним до військової служби, від проходження практичної підготовки базової підготовки є підставою для його відрахування із закладу освіти відповідно до законодавства у сфері освіти», - йдеться у Порядку.

Зауважимо, що Кабмін затвердив порядок на виконання оновленого закону про мобілізацію та військову підготовку, в якому зазначено, що базова загальновійськова підготовка розпочинається з 1 вересня 2025 року:

для громадян, які здобувають вищу освіту, – в закладах вищої освіти всіх форм власності, а також закладах освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських;

для громадян, які планують вступити вперше на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування, зайняти посади в органах прокуратури, а також інших громадян (за бажанням) – у навчальних частинах (центрах) Збройних Сил України.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2024 року в парламенті обговорюється ініціатива запровадження в Україні базової військової служби для всіх громадян віком до 25 років, це свого роду заміна нинішньої строкової служби. Оновлений закон про мобілізацію почав діяти з 18 травня 2024 року.

У 2022 році кількість студентів-чоловіків в закладах вищої освіти Житомирської області зросла на більш ніж 50%. За результатами вступної кампанії 2023 року серед трьох університетів Житомира найбільше зросла кількість чоловіків-вступників у «Житомирській політехніці»: з 1299 у 2022 році до 1711 у 2023 році. Відповідно до нового закону про мобілізацію, який набрав чинності з 18 травня 2024 року, аспірантів та магістрів денної форми навчання не можуть мобілізувати, якщо вони здобувають ці освітні рівні вперше, натомість здобувачі другої або третьої вищої освіти втратили право на відстрочку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ студент базова підготовка ЗВО освіта 
Матеріали по темі