Влада

Суд звільнив директора КП «Житомирводоканал» від кримінальної відповідальності за службову недбалість

28 June 2024, 11:05

Директора КП «Житомирводоканал» Романа Ілика Кіровський районний суд м. Кіровограда звільнив від кримінальної відповідальності за вчинене у 2016 році правопорушення, передбачене ч.2 ст.367 КК України (Службова недбалість).

Покарання за зазначеною статтею – позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4250 грн до 12 тис. 750 грн) або без такого.

Відповідна ухвала суду від 18 червня 2024 року оприлюднена в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Роман Ілик вчинив службову недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам та інтересам окремих юридичних осіб, під час роботи на посаді генерального директора обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград». Правопорушення було вчинене в квітні 2016 року і стосувалося закупівлі автотранспорту для підприємства за рахунок коштів позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку на загальну суму 21,6 млн грн, з яких 9,5 млн грн були сплачені за чотири автомобілі ГАЗ, ціна яких була вище ринкової, що призвело до завдання збитків «Дніпро-Кіровоград» на майже 4 млн грн.

Скриншот з ухвали суду

Роман Ілик подав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.367 КК України, бо строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності сплив 15.04.2021 року.

«У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що йому зрозумілі роз’яснені судом наслідки звільнення від кримінальної відповідальності із нереабілітуючих підстав, передбачених ст.49 КК України, його позиція добровільна та він наполягає на цьому, він не бажає скористатися правом на судове провадження в загальному порядку, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо вчинення кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують. Також він усвідомлює та погоджується із тим, що при звільненні від кримінальної відповідальності будуть вказані обставини вчинення кримінального правопорушення, викладені в обвинувальному акті, що є обов`язковою умовою звільнення від кримінальної відповідальності, хоча вину у вчиненні кримінального правопорушення не визнає та просить задовольнити клопотання», - йдеться в ухвалі.

Суд клопотання задовольнив і звільнив Романа Ілика від кримінальної відповідальності. Станом на 28 червня 2024 року ухвала ще не набрала законної сили і може бути оскаржена в апеляційному суді.

Скриншот з ухвали суду

Зауважимо, що обвинувальний акт по справі надійшов до суду 26 травня 2023 року, на той час Роман Ілик вже майже рік керував КП «Житомирводоканал».

Нагадаємо, Роман Ілик призначений на посаду директора КП «Житомирводоканал» з 3 жовтня 2022 року.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2022 року мер звільнив директора комунального підприємства «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, який керував КП з 2016 року, у зв’язку із закінченням дії контракту. До цього, у вересні 2021 року, за фактом забруднення річки Тетерів в результаті скиду КП «Житомирводоканал» неочищених стоків прокуратура розпочала кримінальне провадження. У квітні 2023 року Андрію Нікітіну повідомили про підозру за ч. 2 ст. 242 КК України у зв’язку із забрудненням річки Тетерів, спричиненим аварійним скидом стічних вод: збитки, завдані державі, сягають понад 22 млн грн. В червні 2023 року справу спрямували до суду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ілик суд службова недбалість Кіровоград водоканал  
Матеріали по темі