Суспільство

Поради від житомирського ветеринара, як допомогти домашнім та безпритульним тваринам пережити спеку

9 July 2024, 16:28

Цього тижня в Україні очікується аномальна спека. За прогнозами синоптиків у Житомирі температура може досягати +35°. При таких погодних умовах особливої уваги потребують тварини, адже вони також схильні до теплових ударів.

Насамперед допомоги потребують безпритульні тварини. Найголовніше у таку спеку – це вода. Гарна ініціатива – це встановлювати поїлки біля магазинів та кафе. На пішохідній вулиці Михайлівській наразі можна побачити лише пару мисочок, й то не всі з водою.

Ветеринарний лікар дає поради, як допомогти безпритульним тваринам у спеку.

«В першу чергу – це постійний доступ до води. По можливість виносити миски, чи якісь тари, наповнені прохолодною, свіжою водою. Безпритульні тварини самі знаходять собі тіньові місця, щоб пересидіти, перележати таку спеку. Якщо годувати, то зазвичай починають їсти, коли сонце заходить, у вечірню пору доби. Тому, якщо годівля, то можливо, це якісь мокрі корми, щоб зберегти водний баланс організму», – каже ветеринарний лікар КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

Також пояснюють, як зрозуміти, що у тварини тепловий удар і що робити у такому випадку.

«Тварина апатична, може не звертати увагу на зовнішні подразники, часте поверхневе дихання, підвищена температура, це якщо зміряти, а якщо не міряти, то це сухий, гарячий ніс. Часте поверхневе дихання, може бути задишка, тактильно тварина може бути гарячою. Це такий головні симптоми. Якщо припускати тепловий удар, в першу чергу перемістити тварину в тіньове місце, чи взагалі в прохолодне місце, якщо це приміщення. По можливості охолодити кінцівки, накласти мокрі простирадла на кінцівки, змочити голову прохолодною водою, можна просто змочити кінцівки. Але бажано вести в ветеринарну лікарню», – розповідає Вікторія Терещенко.

Ветеринарний лікар також наголошує, що тварина може перегрітися не лише під сонцем, а й перебуваючи вдома, або в машині. Також дає поради, як подбати про домашніх улюбленців.

«Якщо стосується тих тварин, які вигулюються, Це має бути вигул до 11-ї і після 18-ї, коли немає такого палючого сонця. Якщо власники з тваринами гуляють по асфальту, в більшості випадків, власник перед тим, як гуляти з твариною, має переконатися, чи не буде асфальт опікати м'якощі лап тваринам. Приклавши долоню до асфальту, якщо протягом 5 секунд можна тримати тактильну долоню і асфальт не опікає долоню, то можна гуляти з твариною. Знову ж таки, якщо це вольєрна тварина, вольєр має знаходитись в тіньовому місці, це має бути тінь. Постійний доступ до води. Якщо це домашні тварини і дома немає кондиціонерів, вентиляторів, і дома спекотно, гаряче, а тварина навіть в приміщенні може отримати тепловий удар, це має бути приміщення з плиткою, з холодною підлогою. Це може бути ванна кімната або кухні, щоб тварина могла охолодитися. Якщо стригти тварину не з косметичною метою, а з метою, щоб тварині не було так гаряче – це груба помилка. Шерсть приймає велику участь у терморегуляції. Зістригаючи шерсть тваринам, ми порушуємо процес терморегуляції й можемо зробити тварині ще гірше. Є ще випадки, коли майже налисо голять тварину, видаляючи повністю шерстяний покрив, таким чином тварина може отримувати сонячні опіки», – каже ветеринарний лікар КП «Центр захисту тварин» Вікторія Терещенко.

В центрі захисту тварин наголосили, що тепловий удар – це тяжкий стан, який загрожує життю, тому закликають подбати про своїх улюбленців та допомогти безпритульним тваринам.

Нагадаємо, синоптики прогнозують у Житомирі та області до 24 градусів тепла вночі та високий рівень пожежної небезпеки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЦЗТ тварина собака безпритульна тварина спека ветеринар Терещенко 
Матеріали по темі