Місто

У Житомирі хочуть збудувати сучасну багатопрофільну лікарню, фінансування шукають декілька років

11 July 2024, 12:26

У Житомирі хочуть побудувати нову сучасну лікарню. Фінансування на цей проєкт шукають декілька років, зараз ведуться перемовини з підрозділом Світового банку задля старту підготовки необхідної технічної документації.

10 липня виконавчий комітет міськради погодив концептуальну записку проєкту «Будівництво нової багатопрофільної лікарні в місті Житомирі».

«У нас в місті є три лікарні. Загальна площа всіх приміщень – більш ніж 60 тисяч квадратних метрів. Тільки термомодернізація, ремонти, обладнання, системи вентиляції, нове опалення, дах – це все робити в умовах реконструкції – значно дорожче, ніж будувати нове. Це дуже велика сума і ми розуміємо, що найближчі 10-15 років ми точно не зробимо всі лікарні й не осучаснимо їх. Водночас навіть якби ми це зробили, то всі ці лікарні все одно б були незручними для пацієнта: діагностика в одному кінці міста, інші напрямки – в іншому. Тож логістика пересування пацієнта була б незручною. Також у цих лікарнях ми не можемо на 100% забезпечити безбар’єрність та багато чого іншого. Однак, є й інші приклади – та сама Європа чи Японія, де ми дивилися, було 2 лікарні, але вони побудували абсолютно новий 10-поверховий шпиталь. Там все в одному місці: на першому поверсі приймальне відділення, інтенсивна терапія, інші — на інших поверхах. Там потрібна значно менша площа та й зручніше для пацієнта», - розповів під час засідання виконкому Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Влада Житомира декілька років шукає фінансування на будівництво такої сучасної багатопрофільної лікарні.

«Ми вже декілька років намагаємось знайти фінансування на цей проєкт. Його вже підтримало Міністерство охорони здоров’я України. У нас було спілкування з Європейським банком у Люксембурзі, вони теж підтримують цей проєкт, але для того, щоб рухатись далі, нам потрібно розробити техніко-економічне обґрунтування, фактично зробити бізнес-план. Для цього у нас з’явився надійний партнер IFC (ред.International Finance Corporation) – це підрозділ Світового банку, який готовий надати кошти на розробку бізнес-плану, прорахунку палат, обладнання та іншого для того, щоб у Житомирі побудувати багатофункціональну лікарню. Це ми обговорювали під час зустрічі в Берліні та й до цього було багато роботи. Я думаю, що найближчим часом у нас буде підписання угоди у Відні по виділенню коштів на фінансування цього проєкту у Житомирі. Тобто, це були не просто наші мрії, ми рухаємося далі у напрямку реалізації проєкту. Тому сьогодні на виконкомі нам потрібно прийняти рішення для подальшої роботи з IFC», - розповів Сергій Сухомлин.

У міськраді кажуть: будівництво нової багатопрофільної лікарні розпочнеться у Житомирі не раніше ніж за кілька років.

«Для того, щоб не було завищених очікувань, що це вже буде будуватися завтра: проєкт дуже складний і тривалий, лише на підготовку техніко-економічного обґрунтування знадобиться щонайменше 9 місяців. Тому будувати будемо не раніше, ніж через 2-3 роки», - зауважив директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

За словами Сергія Сухомлина Житомир має бути готовим до нових проєктів, якими у майбутньому будуть опікуватися міжнародні донори.

«Але, коли в нас буде техніко-економічного обґрунтування, якщо в нас буде проєкт відновлення України, кошти будуть надавати, і тим, хто буде готовий, кошти надаватимуть першою чергою. Тому ми повинні готуватися, не зважаючи на те, що сьогодні в країні йде війна. Найближчим часом ми вам презентуємо декілька проєктів, на які нам вдалося знайти кошти, але поки що це невелика інтрига», - підсумував Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 31 березня у Житомирі презентували проєкт будівництва онковідділення на території КП «Лікарня №2 імені В. П. Павлусенка» вартістю 228 мільйонів гривень. Це буде двоповерхова будівля з сучасним обладнанням, під час її проєктування враховувався досвід закордонних клінік.

Як повідомляв Житомир.info, 15 грудня 2023 року на черговій сесії Житомирської міської ради Сергій Сухомлин розповідав, що на нове будівництво лікувально-діагностичного корпусу житомирської комунальної лікарні №2 хочуть отримати майже 200 млн грн грантових коштів від Європейського Союзу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня виконком Сухомлин концептуальна записка IFC Світовий банк Пахолюк багатопрофільна лікарня  
Матеріали по темі