Здоров'я

Сезон засмаги в Житомирі: як вберегти себе від сонячних опіків та чому важливо користуватись SPF

11 July 2024, 15:23

Спекотні дні спонукають поїхати до водойм та втамувати спеку прохолодною водою. Соколовський кар’єр - одне з найулюбленіших місць для купання житомирян. Хоча й робочий день, та охочих позасмагати та поніжитись на сонці багато.

Але не варто забувати, що сонячні промені можуть й нашкодити. 11 липня нашим журналістам лікарка-дерматовенеролог розповіла, як вбезпечити своє перебування на сонці.

«Засмагати на сонці не можна, оскільки ми в нашому регіоні і люди, в основному, першого, другого і третього типу світлочутливості шкіри, ми можемо перебувати безпечно на сонці 10-15, можливо, 20 хвилин, теж залежно в кого як. І от власне користування сонцезахисними кремами хоча б трошки забезпечує, це безпечне перебування на сонці в літній період», - каже лікарка-дерматовенеролог Олена Хренова.

Кількість часу, який людина може перебувати на сонці залежить від відсотка SPF в засобі.

«Відповідно, ступінь SPF 30, значить, що на 30% ми можемо довше перебувати на сонці до появи суберитемної дози або еритемної дози. Еритемна доза – це те, що ми бачимо у вигляді почервоніння після засмагання, після перебування на сонці. Засмага – це ознака того, що наш організм контактував із сонцем, і включив свій захисний механізм, тобто активізувались у нас меланоцити, які виробили пігмент меланін коричневого кольору, внаслідок якого і набувається цей колір», - говорить лікарка-дерматовенеролог Олена Хренова.

Підбирати сонцезахисні засоби потрібно за фототипом шкіри.

«Для людей з першим, другим типом світлочутливості шкіри найкращим буде SPF 50 або 50 плюс в літній період. Він наноситься, як і будь-які інші сонцезахисні креми, за 20-30 хвилин до виходу на вулицю, для того, щоб він почав працювати і активізувались процеси захисту. І діє він приблизно дві години. Тобто поновлювати сонцезахисний засіб ми маємо обов'язково кожні дві години, після кожного контакту з водою. Люди з третім типом світлочутливості можуть застосовувати SPF 30 в літній період», - розповідає лікарка-дерматовенеролог Олена Хренова.

Купувати сонцезахисні засоби радять в аптеках або косметологічних закладах, та тільки перевірних виробників.

Також, лікарка зазначає, що для дітей потрібно використовувати засоби лише з дитячої лінійки.

«Шкіра дитини є відмінною від шкіри дорослої людини, особливо дитини до початку статевої зрілості, тому обов'язково для дитини повинні підбиратися крема для дітей, які є гіпоалергенними, по-перше, а по-друге, підходять їм по типу шкіри, і знову ж таки по типу світлочутливості шкіри.

Немовлятам краще не перебувати на сонці, немовлят краще захищати одягом, теж зі SPF-фільтрами, але є вже сонцезахисні крема, які можна наносити навіть немовлятам. Статистика свідчить про те, що згорання в дитячому віці і в підлітковому віці до статевої зрілості – це саме ті провокуючі фактори, які в майбутньому впливають на швидкість нашого старіння, на появу доброякісних новоутворень шкіри і, на жаль, на появу злоякісних новоутворень шкіри»,- пояснює лікарка-дерматовенеролог Олена Хренова.

Вразі отримання сонячного опіку слід дотримуватись кількох правил: для початку охолодити шкіру прохолодною водою або компресом, далі варто нанести «Пантенол», «Бепантен», або засоби на основі алое.

Нагадаємо, 8 липня синоптики прогнозували у Житомирі та області до 24 градусів тепла вночі та високий рівень пожежної небезпеки.

Як повідомляв Житомир.info, 17 червня 2024 року ми дізнались чи планують житомиряни відпустку, і де хотіли б відпочити.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: літо спека засмага SPF Хренова 
Матеріали по темі