Політика

Антимонопольний комітету оштрафував депутата Житомирської міської ради за змову на тендерах по закупівлі меблів

12 July 2024, 15:58

Встановлена змова ФОПів на закупівлі меблів у Житомирській області.

Про це 11 липня 2024 року повідомила пресслужба Північного міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Відділення АМКУ встановило змову між ФОП Карпінським Г.І. та ФОП Позняком А.П. під час їхньої участі у двох процедурах закупівель, що проводились різними замовниками, за допомогою електронної системи закупівель «Prozorro» у 2019 році, а саме:

«Офісні меблі (шафи для одягу, стелажі для документів, столи комп’ютерні, книжкові шафи)», яка проводилась КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради (переміг Карпінський, пропозиція якого була на 1 тис. грн меншою, ніж у Позняка);

«Меблі для дому», яка проводилася Житомирським геріатричним пансіонатом Житомирської обласної ради (переміг Карпінський, пропозиція якого була на 800 грн меншою, ніж у Позняка).

Загальна сума очікуваної вартості закупівель складає 618 тис. 440 грн (сума двох договорів з ФОП Карпінським Г.І. – 611 тис. грн).

«Розпорядженням адміністративної колегії Північного МТВ від 10 січня 2022 року № 60/11-рп/к було розпочато розгляд справи за ознаками вчинення зазначеними суб’єктами господарювання ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів. Під час розгляду справи Відділенням встановлено низку обставин, що свідчать про узгоджені дії відповідачів. 11 липня 2024 року адміністративна колегія Північного МТВ визнала дії ФОП Карпінського Г.І. та ФОП Позняка А.П. під час зазначених закупівель порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді спотворення результатів торгів», - йдеться у повідомленні.

Двох підприємців оштрафували на загальну суму 272 тис. грн.

АМКУ нагадує, що згідно із законом «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

За даними аналітичного порталу YouControl, ФОП Карпінський Геннадій Іванович з 2018 року заробив на державних тендерах понад 53 млн грн, з них майже 3 мільйони – у 2024 році.

Скриншот з YouControl

Нагадаємо, на місцевих виборах 2020 року Геннадій Карпінський, підприємець та власник меблевої фабрики «Луч», був обраний депутатом Житомирської міської ради від «Європейської Солідарності». За офіційними доходами, готівковими та банківськими коштами Карпінський входить в «клуб мільйонерів» Житомирської міської ради.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2024 року Антимонопольний комітет визнав змову двох фірм на тендері з реконструкції стадіону «Спартак» в Житомирі, який проводили в листопаді 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ змова тендер меблі Карпінський Позняк штраф 
Матеріали по темі