Влада

Мер розкрив секрет відсутності блекаутів у Житомирі: рух в бік енергонезалежності почали ще до великої війни

15 July 2024, 09:55

По всій Україні діють графіки багатогодинних відключень світла, навіть уночі, тим часом жителі Житомира майже не відчувають на собі блекаутів, адже місто ще до великої війни почало рухатися в бік енергонезалежності. Завдяки чому місту вдається уникати тривалих відключень електроенергії та знаходити кошти на енергетичні проєкти, в інтерв’ю «Апострофу» розповів міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

«Найскладніша зима була 2022-23 років. Вона стала першим випробуванням для нас, наших комунальних підприємств. Ми її пройшли більш-менш нормально, і тепло, і вода в оселях житомирян були. Розуміємо, що третій зимовий сезон в умовах війни буде найскладніший - дефіцит електроенергії, балансуючих потужностей ставить нас перед викликом повних блекаутів. Тож ми маємо підготуватися до того, щоб пройти цей опалювальний сезон так само більш-менш спокійно. Сьогодні в Житомирі, як і по всій Україні, є відключення. Можливо, дещо менші, ніж у більшості міст країни, але вони теж є. Рух до енергонезалежності – це складний процес, за рік-два цей шлях неможливо пройти. Щоб кудись рухатись, потрібна стратегія. Ми починали з енергомоніторингу. Адже треба розуміти, скільки конкретне комунальне підприємство, чи теплокомуненерго, чи водоканал використовує води, електроенергії, інших ресурсів. Тоді можна прописати цю стратегію. Не варто оминати увагою й те, що Україна рухається в Європейський Союз і має зменшувати викиди CO2. Стратегія повинна враховувати це, а також перехід на альтернативні види палива. Коли я став міським головою, це 2014-15 роки, теплокомуненерго використовувало приблизно 102-109 мільйонів кубометрів газу за сезон. Останні декілька сезонів ми проходимо з показником 46-47 мільйонів кубометрів. Скоротити більш ніж удвічі використання газу вдалося завдяки будівництву ТЕЦ на відходах деревини. Також ми будуємо котельні, які спалюють відходи деревини і дають більш дешеве тепло в оселі житомирян. Крім того, ТЕЦ виробляє електроенергію, що в умовах війни особливо актуально», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також розповів, як місцевий бізнес допоміг без частих відключень пройти першу зиму повномасштабного російського вторгнення.

«Взимку 2022-23 років в нас не вимикали часто світло не тому, що нам давали більше електроенергії, а тому, що ми кожен день спілкувалися з обленерго і розуміли, скільки мегават електроенергії і на яку годину буде дефіцит. Якщо, наприклад, на 12 годину дефіцит 12 мегават, у нас був вибір - відключити все місто, чи щось зробити, щоб зняти навантаження в 12 мегават. Ми відключали деякі об’єкти водоканалу, так, щоб люди не відчули цього. З 35 котелень відключили 25, відтак знімали ще 6 мегават, знімали 20 тролейбусів і таким чином входили в ліміт. Не завжди це вдавалося зробити, але часто так відпрацьовували. Так само і з бізнесом. Зібрали бізнес і сказали: ми можемо працювати як працюємо, і будуть відключення. Або домовимося, щоб певні підприємства на цьому тижні працювали в суботу і неділю, хтось перейде на роботу вночі, коли немає дефіциту електроенергії, а на наступному тижні - інші підприємства. Бізнес погодився, адже це можливість для нього далі працювати», - сказав мер Житомира.

Повністю інтерв’ю читайте тут

Нагадаємо, на засіданні міськвиконкому 10 липня цього року мер Сергій Сухомлин наголосив, що всім треба готуватися до складної цьогорічної зими, більш-менш нормальна ситуація з електроенергією, яка зараз є в Житомирі, може закінчитися в один день.

Як повідомляв Житомир.info, до кінця червня у Житомирі вже встановили одну з двох переданих благодійниками газопоршневих станцій, яка забезпечуватиме електроенергією один з об’єктів КП «Житомиртеплокомуненерго» під час екстрених ситуацій. На позачерговій сесії Житомирської міської ради 27 червня депутати погодили підписання меморандуму про співпрацю з ТОВ «Укрпалет Енерджи», яке за власні кошти збирається встановити когенераційне обладнання малої генерації на території Житомирської громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин енрегозбереження блекаут зима електроенергія 
Матеріали по темі