Влада

Представники Омбудсмена перевірили забезпечення Житомирською ОВА роботи служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства

21 July 2024, 14:17

З метою з’ясування стану забезпечення Житомирською ОВА функціонування спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, Департаментом моніторингу додержання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини проведено безвиїзну перевірку.

Про це 17 липня 2024 року повідомив сайт Омбудсмена.

«Одним із важливих факторів додержання прав осіб, які постраждали від домашнього насильства, є забезпечення доступу до загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб для отримання соціальних послуг, медичної та психологічної допомоги. Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» передбачено, що спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб утворюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства та діють на основі типових положень про спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб, затверджених Кабінетом Міністрів України. На території Житомирської області функціонують 4 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті; 3 денні центри; 51 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті. У спеціалізованих службах постраждалі, отримують такі соціальні послуги: психологічні, соціально-побутові, соціально-медичні, інформаційні, юридичні, надання притулку та інші», - йдеться у повідомленні.

Попри це, під час моніторингу виявлено низку порушень:

неналежне інформування населення про послуги, які надаються Притулками для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі;

розпорядчі документи Житомирської ОВА не відповідають положенням Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Також рекомендовано налагодити співпрацю із центрами з надання безоплатної правничої допомоги.

За результатами безвиїзної перевірки буде підготовлено звіт із зазначенням позитивних досягнень, недоліків у діяльності, а також рекомендацій щодо покращення забезпечення Житомирською ОВА функціонування спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства».

Нагадаємо, в червні цього року начальнику Житомирської ОВА показували центр надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, який запрацював у Харитонівській громаді: на його облаштування виділили 3 млн грн, аудитори виявили у тендерній закупівлі порушення.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській територіальній громаді у 2023 році поліція зафіксувала 4641 звернення щодо насильства в сім’ї: 3396 викликів від жінок і 1245 звернень від чоловіків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: домашнє насильство Омбудсмен ОВА  
Матеріали по темі