Суспільство

Жительці райцентру Житомирської області, яку викрили на створені ботоферм, загрожує до 15 років тюрми

23 July 2024, 14:30

Правоохоронці завершили розслідування оборудок жительки Коростеня, яка встановила у своїй квартирі спеціальне обладнання, за допомогою якого за винагороду надавала акаунти в оренду російським користувачам.

Про це 23 липня повідомила пресслужба поліції Житомирської області.

«Слідчі вилучили з помешкання жінки свідчення протиправної діяльності: комп’ютерну техніку з програмним забезпеченням, SIM-банки/GSM шлюзи, SIM-картки різних мобільних операторів, мобільний телефон з «прив’язаним» криптогаманцем, банківські картки, чорнові записи тощо. Під час досудового розслідування було встановлено, що фігурантка використовувала SIM-банки/GSM шлюзи з функцією зміни ІМЕІ, які мали плати розширення для сім-карт операторів мобільного зв’язку з можливістю їх «гарячої» заміни. Вона, за допомогою SIM-карт українських операторів зв’язку, забезпечила роботу ботоферми, за винагороду надаючи її у користування російським онлайн-сервісам. Також жінка забезпечувала реєстрацію анонімних акаунтів у месенджері «Telegram» та передачу їх в оренду різним користувачам, у тому числі й громадянам рф. Таким чином вона сприяла поширенню кремлівських наративів», - йдеться у повідомленні.

Загалом упродовж 2023-2024 років фігурантка використала понад тисячу номерів трьох мобільних операторів України. Для приховування такої діяльності та запобігання блокуванню її операторами зв’язку, жінка періодично проводила заміну SIM-карт в обладнанні.

Днями слідчі Коростенського райуправління поліції завершили досудове розслідування протиправної діяльності містянки. Їй інкриміновано несанкціоноване втручання в роботу електронних комунікаційних мереж, що призвело до порушення встановленого порядку маршрутизації інформації, вчинене під час дії воєнного стану (ч. 5 ст. 361 КК України). Оперативний супровід здійснювали співробітники відділу протидії кіберзлочинам Національної поліції та СБУ, процесуальне керівництво - Коростенська окружна прокуратура. Нині матеріали скеровано до суду.

Жінці може загрожувати позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури зазначають, що 42-річна жителька Коростеня з метою власного збагачення, встановила у квартирі спеціалізоване телекомунікаційне обладнання. Також придбала сім-картки різних українських операторів для реєстрації віртуальних мобільних номерів.

«На цій технічній базі створила численні акаунти у месенджерах, а також у Telegram, які продавала і здавала в оренду. Прибуток отримувала на електронний гаманець.Обвинувачена надавала послуги клієнтам інших держав, у тому числі й представникам країни-агресора – російським онлайн-сервісам. У такий спосіб реєструвалися анонімні акаунти у соцмережах, поштових серверах тощо. Створені ботоферми поширювали російську пропаганду», - повідомили у прокуратурі.

В управлінні СБ України в Житомирській області повідомляють, що кіберфахівці СБУ нейтралізували організовану нею ботоферму у березні цього року.

«Рекламу про свій «товар» із цінником у російських рублях жінка розміщувала на ворожих спеціалізованих онлайн-платформах, гроші отримувала на власний криптогаманець. Надалі російські спецслужби використовували згенеровані облікові записи нібито «українського походження» для розсилки фішингових посилань. У випадку відкриття шкідливих файлів вірус «ламав» телефони наших військових, отримував доступ до конфіденційних даних та «зливав» їх ворогу. Також можливості ботоферми агресор використовував при проведенні ІПСО і поширенні кремлівської дезінформації для розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та для зниження бойового духу наших захисників. За даними слідства, організаторкою ботофабрики є безробітня мешканка Коростеня. Спеціалізоване обладнання, встановлене у її квартирі, дозволяло зловмисниці «поставити на потік» реєстрацію анонімних облікових записів та віртуальних sim-карт в інтересах ворога», - повідомили в СБУ.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2024 року СБУ нейтралізувала ботоферму, яка діяла на Житомирщині. Жінка допомагала спецслужбам рф зламувати телефони українських захисників та поширювати кремлівську пропаганду. Встановлено, що жінка зареєструвала більш ніж 600 мобільних номерів, гроші від продажу яких отримувала на власний криптогаманець.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція прокуратура СБУ ботоферма колаборант фішинг акаунт Коростень 
Матеріали по темі