Суспільство

Від початку року на Житомирщині газовики обстежили майже 2000 км газопроводів

23 July 2024, 16:37

Задля уникнення аварійних ситуацій фахівці Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» щодня діагностують системи газорозподілу. Сотні працівників в ході перевірок проходять від 1,5 до 3 кілометрів на день.

Спеціалісти досліджують фасадні газопроводи багатоповерхових будинків на витоки газу.

«Ми на цей момент перевіряємо засувку обов'язково на виток газу. Якщо є виток газу, то наш аналізатор одразу його зафіксує. Заглушка в нас нічого не показує, чистенька. І спускаємося на фланець. Бачите, тепер наш прилад фіксує виток газу. Це він подає нам сигнали. Після того як він нам подав сигнали, ми беремо і записуємо собі. І передаємо на аварійну службу»,- каже слюсар по ремонту з експлуатації газопроводів Лариса.

«Малий виток неможливо швидко виявити, наприклад, звичайному споживачеві, тому існує наша служба, яка спеціальним приладом робить виміри, щоб їх усунути. Газові витоки можуть накопичуватися, скупчуватися, утворюється газоповітряна суміш, яка може призвести до вибуху. І це негативно впливає і на економіку, і на екологію довколишнього середовища, і також, це може бути загрозою для життя людей»,- каже слюсар по ремонту з експлуатації газопроводів Анна.

Фахівці виявляють витік газу, а аварійна служба ліквідовує проблему.

Газовики перевіряють й забудови приватних секторів. В одному з будинків знайшли витоки газу на фасадному газопроводі та крані. Про це одразу ж попередили власника, та розповіли як діяти далі.

«Це дуже добре для безпеки споживачів. Добре, що служба працює. Навіть, перебуваючи вдома, я не можу знати, помічати про такі проблеми технічні. І добре, що є перевірка, і що запобігають небезпеці», - говорить споживач газу Сергій.

Безпосередньо спеціалісти контрольно-приладового обстеження перевіряють підземні газопроводи. У Житомирській області понад 16 тисяч таких газорозподільних мереж. За допомогою спеціальних приладів фахівці знаходять витоки, та запобігають аварійним ситуаціям.

«В роботу служби КПО входить: знайдення місця розташування газопроводу, потім ми перевіряємо на ізоляцію, далі людина одна перевіряє на витоки, за необхідністю ми робимо шпилькування, потім третя людина йде і замальовує схематично, де саме розташування цього газопроводу, а також на якій глибині цей газопровід знаходиться», - говорить майстриня служби ЕХЗ КПО Олена Фана.

«Спеціалістами Житомирського управління експлуатації газового господарства щоденно проводиться весь комплекс планових заходів, спрямований на безаварійне та безперебійне газопостачання, яке надходить до 130 тис. домоволодінь. Це важливо насамперед для людей, тому що наш газ потрапляє до кожного в оселю. Без газу ми знаємо, що нікуди», - каже начальник Житомирського УЕГГ Житомирської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» Роман Хващевський.

Такі комплексні перевірки проводяться не лише в Житомирі, а й в усій області. Від початку року обстежено близько двох тисяч кілометрів газопроводів.

«Ми хочемо, щоб наші споживачі були впевнені, що «блакитне паливо» до їх будинків надходить безпечно. Але також звертаємося до споживачів, нагадуємо їм, щоб вони надавали доступ безперешкодний для перевірки, зокрема, фасадних газопроводів у приватних домоволодіннях. І, звичайно, щиро дякуємо кожному споживачеві, хто вчасно розраховується за послугу розподілу газу, адже виключно завдяки цим коштам підприємство функціонує та щоденно виконує цілий спектр робіт», - говорить начальниця пресцентру Житомирської філії «ТОВ «Газорозподільні мережі України» Юлія Петришена.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Газмережі газ газовик  
Матеріали по темі