Події

Від початку року у Житомирській області сталися понад 70 ДТП за участю неповнолітніх водіїв мотоциклів та мопедів

24 July 2024, 12:00

Хорошівські поліцейські 22 липня отримали повідомлення про ДТП з травмуванням підлітків. Четверо хлопців, віком 12 та 13 років, без дозволу батьків каталися на скутері та мотоциклі, виконуючи небезпечні маневри, але не втрималися та впали.

Про це 24 липня повідомила пресслужба Житомирського районного управління поліції.

«З початку року до поліції Житомирщини надійшло понад 70 повідомлень про мототранспортні ДТП, в яких учасниками були неповнолітні. Поліцейські зазначають, що нехтування встановленими Правилами дорожнього руху може призвести до серйозних наслідків з травмуванням дітей, а подекуди – трагедій. Крім того, через такі порушення відповідальність за вчинки дітей несуть батьки. 22 липня поліцейські відділення №4 (смт Хорошів) Житомирського райуправління працювали за повідомленням про травмування підлітків на дорозі. Вони з’ясували, що двоє хлопців, віком 12 та 13 років, без дозволу батьків каталися на скутері та мотоциклі. До того ж хлопці взяли ще двох пасажирів-ровесників. Під час руху вулицею підлітки, розважаючись, виконували небезпечні маневри. У результаті не втрималися та впали з транспортних засобів на асфальт. На щастя, серйозних травм діти не отримали», - йдеться у повідомленні.

Відтак ювенальна інспекторка відділення №4 (смт Хорошів) Житомирського райуправління провела профілактичну бесіду для недопущення подібних випадків у майбутньому з неповнолітніми та їх батьками. Відносно дорослих були складені адміністративні протоколи за ст. 184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) КУпАП.

Тож поліцейські Житомирщини постійно нагадують про законодавчі вимоги щодо водіїв мототранспорту. Передусім звертають увагу, що керувати мотоциклом, мопедом чи скутером можна з 16-річного віку виключно після проходження навчання та отримання посвідчення водія відповідної категорії.

Водії такого двоколісного транспорту є повноцінними учасниками дорожнього руху та повинні дотримуватись вимог ПДР України, у тому числі дбати про власну безпеку, використовувати мотошоломи тощо.

Правоохоронці закликають батьків заборонити дітям сідати за кермо мото- та автотранспорту, якщо вони не мають законних підстав та навичок для цього. Інакше дорослі можуть нести кримінальну відповідальність за допуск до керування транспортним засобом особи, яка не має права на керування чи інше грубе порушення правил експлуатації транспорту (ст. 287 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, 25 червня під час ДТП у передмісті Житомира травмувався 13-річний водій мопеда Suzuki.

Як повідомляв Житомир.info, 5 квітня 2024 року на околиці Житомира сталася дорожньо-транспортна пригода за участю кількох транспортних засобів. Внаслідок зіткнення Mercedes та вантажівки загинув 15-річний водій мопеда, а 14-річна житомирянка, пасажирка мопеда, потрапила до лікарні. 8 квітня2024 року правоохоронці затримали водія, який на смерть збив 15-річного мопедиста. У день ДТП чоловік з компанією у рекреаційній зоні відзначав день народження знайомої. А коли виникла потреба поїхати у місто, попри алкогольне сп’яніння, він сів за кермо авто іменинниці. У 2023 році за неодноразове керування у стані алкогольного сп’яніння, його було позбавлено права керування строком на 10 років. За допомогою драгера у підозрюваного виявили 0,99 проміле алкоголю. 1 липня 2024 року мало відбутись перше судове засідання. Через повітряну тривогу його перенесли, проте журналістам Житомир.info вдалось поспілкуватись з батьками дітей, які стали учасниками ДТП та прокурором, який відстоює їх інтереси в суді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція неповнолітній водій мотоцикл мопед ДТП 
Матеріали по темі