Здоров'я

Науковці розповіли скільки екранного часу дозволяти дітям різного віку

29 July 2024, 11:31

Національна академія медичних наук України з посиланням на ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» 25 липня розповіла скільки екранного часу дозволяти дітям.

«Оскільки діти отримують смартфони у все більш ранньому віці, а також мають доступ до телевізорів, планшетів, відеоігор та інших технологій вдома, вони проводять набагато більше часу перед екраном, що надає перевантаження зорової системи», - йдеться в повідомленні.

Скільки часу дитина може сидіти перед екраном?

До 2 років: нульовий час перед екраном, за винятком відеочату з сім’єю чи друзями;

Від 2 до 5 років: не більше однієї години на день для спільного перегляду з батьками, братом чи сестрою;

5-17 років: зазвичай не більше двох годин на день, за винятком домашніх завдань.

«Встановлюючи правила, враховуйте не тільки загальний час, який дитина проводить перед екраном, а й стежте за частими перервами, адже це оберігає зорову систему від перевантаження та запобігає звиканню», - розповідають науковці.

Базові правила екранного часу:

Уникайте використовувати смартфони як заспокійливе для дитини, яка засмутилася, як няню, яка займе дитину, поки ви зайняті своїми справами, або як магічну паличку для моментів, коли дитина в істериці.

Введіть у сім’ї табу на гаджети під час їжі чи живого спілкування.

Вимикайте всі екрани та Wi-Fi за годину до сну.

Освойте та встановіть програми батьківського контролю на гаджетах дітей.

Створіть дошку правил і розкладу екранного часу: правила повинні дотримуватись у сім’ї, а графік може відрізнятися залежно від віку дітей.

Щоразу, коли дитина просить дозволу на екранний час, майте у запасі кілька ідей спільного цікавого заняття як альтернативи.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2023 року у МОЗ розповіли, як захоплення соцмережами і новинами впливають на самопочуття та як вберегтися від медіатравми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: монітор дитина екранний час гаджет  
Матеріали по темі