Здоров'я

В житомирській обласній лікарні МРТ працює «в аварійному режимі», на ремонти вже витратили більше його вартості

29 July 2024, 14:04

Комунальне некомерційне підприємство «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського» Житомирської обласної ради має проблеми з роботою апарату МРТ.

Про це Житомир.info повідомили читачі.

Медична директорка обласної лікарні Наталія Герасимчук ситуацію коментувати відмовилися, натомість за номером, де можна отримати інформацію про роботу МРТ, сказали, що апарат працює «в аварійному режимі».

«Працює в аварійному режимі, лише пару чоловік (можуть приймати) і то не всі програми ще включили», - відповіли в лікарні.

Водночас депутат обласної ради, член комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів Руслан Годований повідомив, що на ремонт апарату МРТ в обласній лікарні вже витратили більше, ніж він коштував.

«Від самого початку, ще десять років тому, був великий спротив встановленню МРТ в обласній лікарні, але його все ж встановили, і від того часу він до ладу, хоча б три місяці поспіль, не працював, постійно ламався. Я давав запит і мені кілька місяців тому відповіли, що за весь час від встановлення на ремонт МРТ витратили вже близько 33 мільйонів гривень – це більше, ніж він коштує. Зараз по програмі НСЗУ впродовж року в обласній лікарні мають встановити новий апарат МРТ», - сказав Руслан Годований.

Депутат зауважив, що не має доказів того, що апарат МРТ умисно постійно виводять з ладу, можливо він був куплений не дуже якісним.

Нагадаємо, 9 червня 2016 року у приміщенні Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського відбулося офіційне відкриття магнітно-резонансного томографа вартістю майже 30 млн грн, керівник лікарні Богдан Леськів назвав це «великим святом» і розповідав, що перших 2-3 місяці апарат працюватиме в 2 зміни, а потім, коли будуть відпрацьовані відповідні комунікації з районами, він буде працювати цілодобово.

Після цього МРТ періодично зупинявся на ремонт, зокрема, у вересні 2018 року керівник обласної лікарні Богдан Леськів пояснював, що труднощі в ремонті апарату виникають через те, що лише одна компанія в Україні має ліцензію на обслуговування подібної техніки.

На початку липня 2023 року у Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського вибухнув апарат МРТ під час ремонтних робіт: правоохоронці почали перевірку, а в лікарні чекали представників «Philips», які після обстеження мали визначити ступінь пошкодження апарату і суму збитків. Згодом керівник обласної лікарні Богдан Леськів розповідав, що за ремонт та проведене обстеження апарату заплатить підрядна фірма, чиї співробітники пошкодили МРТ, та сподівався на швидке відновлення роботи томографа. Лікарня кілька місяців намагалася провести тендер на ремонт апарату за майже 3 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2024 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко відвідав Житомирський обласний онкологічний диспансер, який готує приміщення для закупленого МОЗ нового апарату МРТ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МРТ лікарня томограф ремонт обласна лікарня Годований  
Матеріали по темі