Влада

Житомирський суд відмовив Леськіву у скасуванні рішення облради про його звільнення з посади керівника обласної лікарні

30 July 2024, 10:13

Корольовський районний суд м.Житомира відмовив у задоволенні позову Богдана Леськіва до Житомирської обласної ради про визнання незаконним рішення щодо його звільнення з посади генерального директора комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського».

Рішення було ухвалене 16 липня 2024 року і оприлюднене 29 липня.

«Рішенням Житомирської обласної ради №6170 від 07.03.2024 року було вирішено розірвати контракт з ОСОБА_2 та звільнити його з посади 07.03.2024 року, а у випадку його тимчасової непрацездатності й перебування у відпустці – з дати, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки згідно з п.8 ч.1 ст.36 КЗпП України, відповідно до пп.4 п. 23, п.27 Контракту. Представник позивача адвокат Вернидуб Д.В. вважає дане рішення незаконним, оскільки воно суперечить фактичним обставинам діяльності позивача на посаді генерального директора КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського», ухвалено депутатами з грубим порушенням вимог Контракту та чинного законодавства, а тому є таким, що підлягає скасуванню», - йдеться у рішенні.

На захист звільненого керівника обллікарні наводяться дані щодо кількості пролікованих пацієнтів і скарг, які становлять «менше 0,0037% від загальної кількості пацієнтів», та результати фінансової діяльності лікарні – перевиконання планових фінансових показників у 2022 і 2023 роках.

Натомість відповідач надав суду інформацію, що за 2022-2024 роки до департаменту охорони здоров’я надійшли 33 скарги з питань неналежного надання медичних послуг обласною лікарнею, відмови в прийомі лікарів та в проходженні обстеження, некоректної поведінки медперсоналу, корупційних правопорушень. Також надходили дві скарги щодо неналежного лікування в обласній лікарні, що призвело до смерті пацієнтів у 2022 та 2024 роках.

Також департамент охорони здоров’я ОДА надав письмові пояснення про те, що вважає рішення Житомирської обласної ради законним та обґрунтованим. Зокрема, зазначається, що в обласній лікарні були утилізовані лікарські засоби з простроченим терміном придатності на суму 584 тис. 780,53 грн. Крім того, новостворене відділення екстреної медичної допомоги не відповідає вимогам, адже у штаті відділення повинні працювати лише лікарі з медицини невідкладних станів, а не лікарі-нейрохірурги, яких туди перевели із нейрохірургічного відділення. В результаті цього п’ять лікарів звільнилися і це призвело до низької укомплектованості нейрохірургами в обласній лікарні – укомплектованість 37%. Згадали й про МРТ, який постійно виходить з ладу, та про значне збільшення зарплат керівників лікарні й порушення під час закупівель, які призвели до втрат фінансових ресурсів на загальну суму 1 млн 107,98 тис. грн.

Суд визначив, що підстави для скасування рішення Житомирської обласної ради про звільнення генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради Богдана Леськіва відсутні й відмовив у задоволенні позову.

«Суд вважає, що представником відповідача було надано суду належні та достатні докази, які беззаперечно свідчать про порушення ОСОБА_2 умов укладеного із ним контракту 18.12.2019 року, а саме пп.8,10 п.6 Контракту від 18.12.2019, в період перебування його на посаді, що є підставою для звільнення на підставі п.8 ч.1 ст.36 КЗПп України, як те передбачено пп.4 п.23, п.27 Контракту», - йдеться у рішенні суду.

Рішення Корольовського райсуду ще не набуло законної сили і може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Зауважимо, що адвокат позивача інформував суд, що Богдан Леськів переніс операцію та перебуває на лікарняному, отже не є звільненим.

Скриншот з сайту обласної лікарні, зроблений 29.07.24

Нагадаємо, Житомирська обласна рада на сесії 7 березня цього року ухвалила рішення про звільнення Богдана Леськіва з посади генерального директора КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського»: за це проголосували 38 депутатів з 51 присутнього (всього в облраді 64 депутати). 22 березня Корольовський районний суд м.Житомира отримав позов Богдана Леськіва до Житомирської обласної ради щодо визнання незаконним та скасування рішення облради.

Як повідомляв Житомир.info, в комунальному некомерційному підприємстві «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради у 2023 році середня зарплата керівництва була 48-137 тис. грн, тоді як лікарям на місяць нараховували від 23,5 до 29 тис. грн. На засіданні бюджетної комісії Житомирської облради 1 березня 2024 року заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лучків розповідав, зокрема, про використання в обласній лікарні кардіовиробів та списання медичних препаратів. За результатами розгляду питання члени комісії більшістю голосів підтримали рекомендацію звільнити генерального директора КНП «Обласна клінічна лікарня ім. ім.О.Ф.Гербачевського» Богдана Леськіва.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Леськів облрада лікарня обласна лікарня звільнення  
Матеріали по темі