Влада

Лікарні Житомирської області на 100% забезпечені генераторами, але під'єднані не всі

30 July 2024, 10:45

Триває підготовка українських лікарень до автономної роботи у наступний осінньо-зимовий період. Зокрема, медзаклади Житомирської області на 100% забезпечені генераторами, однак п’ять лікарень ще не під'єднали їх до мережі.

Про це 29 липня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

«Попри повномасштабну війну в Україні триває забезпечення української медичної системи альтернативними джерелами енергопостачання, аби за умов аварійних відключень медзаклади працювали, і відключення електроенергії не вплинуло на процес надання меддопомоги. Робота з підсилення лікарень ведеться у різних регіонах України», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, про підготовку медзакладів до наступного зимового періоду говорили представники уряду та місцевої влади під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України на Житомирщині.

«Попри наявні відключення та складну ситуацію кожен українець має бути забезпечений якісними та доступними медичними послугами. Для цього МОЗ разом із партнерами працюють над підсиленням лікарень альтернативними джерелами енергії, щоби медзаклади могли повноцінно функціонувати за будь-яких кризових умов. Сьогодні під час конгресу ми мали змогу поспілкуватися з представниками місцевої влади і лікарень та перевірити їх готовність до повноцінної роботи під час майбутнього опалювального сезону. Маємо бути готовими та ефективно використовувати ресурси для захисту української медичної системи», - розповів Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

У МОЗ зазначають, що на сьогодні у Житомирській області наявно 28 закладів спроможної мережі, з яких повністю автономними є 16 медзакладів (57%). Йдеться про забезпечення закладів локальним водо- та теплопостачанням, облаштуванням резервних джерел живлення та споруд цивільного захисту.

«Також зазначимо, що потреба лікарень Житомирської області у генераторах загалом закрита на 100%, а саме: лікарні забезпечені 161 генератором. Також зараз є додаткова потреба у забезпеченні генератором ще одного медзакладу регіону. Обладнання спрацьовуватиме автоматично у разі аварійного відключення електроенергії та постачатиме напругу в мережу. Тож медзаклади зможуть повноцінно та безперебійно працювати і продовжувати надавати медпослуги пацієнтам за будь-яких умов. Для повноцінної роботи заклади охорони здоров’я мають бути забезпечені запасом пального на 120 годин роботи», - розповідають в Міністерстві.

Ще одним вагомим питанням є підключення генераторів до мережі, оскільки зараз в області наявно п’ять закладів охорони здоров’я, де генератори не підключені.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко наголосив, що саме керівники лікарень мають якнайшвидше забезпечити реалізацію умов автономності у закладах, аби надання медичної допомоги не зупинялось ні на мить.

У МОЗ нагадують, що загалом українські лікарні забезпечені понад 11 тис. генераторів для безперебійного електроживлення. Понад 3 тис. генераторів було доставлено до медзакладів за час повномасштабної війни.

Ще одним важливим питанням є забезпечення лікарень системами автономного водо- і теплопостачання. Зокрема, частина лікарень мають власні свердловини та котельні, що робить їх ще більш стійкими.

«Зокрема, на Житомирщині 17 медзакладів мають окрему свердловину, яка надасть безперебійний доступ до води і допоможе дотримуватися санітарно-гігієнічних норм роботи. 28 медзакладів спроможної мережі забезпечені локальним теплопостачанням», - йдеться в інформації МОЗ.

Крім того, в регіоні триває робота над оснащенням медзакладів альтернативними та екологічними джерелами електроенергії сонячними панелями та акумуляторами. Загалом вже близько 80 українських ЗОЗ мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. До кінця року передбачається оснащення 200 закладів охорони здоров’я сонячними станціями.

«Підсилення українських лікарень триватиме й надалі, щоби медзаклади могли ефективно працювати попри виклики, спричинені повномасштабною війною», - підсумовують в МОЗ.

Нагадаємо, у червні в Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що Житомирська область отримає генератори для медзакладів від МОЗ та Світового банку.

Як повідомляв Житомир.info, 13 червня 2024 року ми дізнавались у місцевих лікарнях чи готові вони до можливих аварійних ситуацій в енергосистемі. Відео дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: генератор МОЗ медзаклад лікарня Ляшко автономність підготовка до зими  
Матеріали по темі