Події

До суду передали справу депутата Житомирської міськради, який разом зі спільниками привласнив 1,48 млн грн з бюджету

30 July 2024, 12:37

Слідчі СБУ завершили досудове розслідування мільйонної схеми «розпилу» коштів громади Житомира, організовану депутатом міськради.

Про це 30 липня повідомляє пресслужба Управління Служби безпеки України в Житомирській області.

«У Житомирі за матеріалами Служби безпеки судитимуть п’ятьох учасників організованої групи, які вкрали із бюджету міста 1,48 млн грн. Нагадаємо: правоохоронці викрили незаконну схему привласнення грошей тергромади, виділених на прибирання вулиць обласного центру, яку провернув на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну директор комунального підприємства – депутат міськради, який обирався від забороненої ОПЗЖ», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, до оборудки також причетні головний інженер — за сумісництвом адвокат, логіст та кадровик цього ж КП, а також бізнесмен-співвласник стоматклініки, який погодився зареєструвати на себе ще одне «свіже» підприємство.

«Про запроваджену ними схему, за якою спільники двічі організували перемогу афілійованої бізнес-структури у конкурсних торгах із закупівлі послуг з прибирання тротуарів міста і вивезення сміття, більш детально можна дізнатися тут. Встановлено, що упродовж березня-вересня 2022 року спільники розбагатіли на майже півтора мільйона гривень, які депутат, видаючи себе за підприємця, власноруч знімав готівкою та розподіляв між учасниками схеми», - розповідають в СБУ.

Наразі слідчі СБУ в Житомирські області завершили досудове розслідування протиправної діяльності організованої групи.

На підставі зібраних доказів депутату міськради інкриміновано:

  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах, в умовах воєнного стану, організованою групою),
  • ч. 5 ст. 190 (шахрайство, вчинене повторно, в особливо великих розмірах, організованою групою),
  • ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене організованою групою),
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 3 і ч. 4 ст. 358 (організація складання і використання завідомо підроблених офіційних документів організованою групою) Кримінального кодексу України.

Його спільників обвинувачено в аналогічних злочинах, вчинених у складі організованої групи за різних обставин та з різними кваліфікуючими ознаками.

Обвинувальний акт скеровано до суду.

Фігурантам може загрожувати позбавлення волі на строк до 12 років.

Документування схеми із коштами територіальної громади здійснили співробітники та слідчі СБУ в Житомирській області за процесуального керівництва прокуратури.

Зазначимо, що пресслужба Житомирської обласної прокуратури 30 липня повідомила — обвинувачені оголосили тендер на закупівлю робіт, самі ж для участі підготували документи з недостовірною інформацією. У такий спосіб підрядником став друг-підприємець зі стоматологічної сфери, у якого «на папері» з’явилася спецтехніка та фахівці-комунальники.

Тому реально прибирали та вивозили сміття, за вказівкою керівника, штатні працівники КП.

«Однак у звітних документах про виконані роботи ділки зазначили підставного підрядника. Йому ж і перераховано з бюджету понад 600 тис грн, які особисто з банківського рахунку зняв депутат. Згодом ОЗГ провернула аналогічну аферу, з підрядником-«стоматологом». Він уклав договір з іншим КП та зобов’язався підмітати тротуари. Попри те, що роботи виконали «ліві» працівники, у документах зазначили «офіційного» підрядника, якому перераховано понад 800 тис. грн», - повідомляє пресслужба прокуратури.

Унаслідок оборудок злочинне угруповання протягом шести місяців 2022 року заволоділо бюджетними коштами на суму понад 1,4 млн грн.

Наразі накладено арешт на майно фігурантів, зокрема, вилучені під час обшуку майже 500 тис грн у різних національних валютах, дві земельні ділянки, квартиру, частину будинку, три автомобілі, мотоцикл та частку у статутному капіталі.

Прокурором заявлено клопотання про стягнення з обвинувачених 1,4 млн грн заподіяної шкоди.

Стосовно підприємця, у зв’язку з оголошенням у розшук, проводилося спеціальне досудове розслідування.

Нагадаємо, суд не продовжив відсторонення від посади і начальник комунального підприємства «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради Сергій Колесник повернувся до роботи. Ухвала Корольовського районного суду м.Житомира про відмову у задоволенні клопотання прокурора відділу Житомирської обласної прокуратури щодо продовження строку відсторонення від посади начальника КАТП-0628 набрала законної сили 9 липня 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, 10 січня 2024 року керівнику КАТП-0628, депутату Житомирської міської ради Сергію Колеснику оголосили про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень за трьома статтями Кримінального кодексу: ч.4, 5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.2 ст.366 (Службове підроблення), ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Мова йде про схему з привласнення майже 1,5 млн грн бюджетних коштів через тендери комунальних підприємств.

Ухвалою від 16 січня Корольовський районний суд відсторонив від посади начальника комунального підприємства «Автотранспортне підприємство 0628» Житомирської міської ради Сергій Колесника до 10 березня 2024 року, потім термін відсторонення продовжували.

Сергій Колесник у 2020 році в чергове був обраний депутатом Житомирської міської ради, цього разу – від «Опозиційної платформи – За життя», КП «Автотранспортне підприємство 0628» він очолює з 28 серпня 2012 року. Розпорядженням мера від 23 листопада 2021 року з начальником КАТП-0628 продовжили контракт ще на п’ять років. Сергій Колесник входить в умовний «клуб мільйонерів» Житомирської міської ради: за 2023 рік він отримав 410 тис. 050 грн зарплати в КАТП-0628, готівкою декларував 30 тис. доларів, на банківських рахунках зберігалося 154 тис. 193 грн і 4505 доларів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: привласнення Колесник підроблення депутат схема розпил СБУ прокуратура шахрайство КАТП-0628  
Матеріали по темі