Політика

Нардеп від Житомирської області та ексголова ОДА потрапили в ТОП-10 за витратами на політичну рекламу у Facebook

30 July 2024, 15:23

Десятка лідерів із витрат на політичну рекламу у Facebook першому півріччі 2024 року виглядає неочікувано, у ній немає відомих облич, як-от голів парламентських фракцій чи лідерів партій.

Про це йдеться в матеріалі на сайті Руху ЧЕСНО, оприлюдненому 30 липня.

«Проте серед них ми знайшли народних депутатів Верховної Ради та політиків місцевого рівня – депутатів, голову однієї з обласних рад. Зачаївся серед них і ексмер Києва Леонід Черновецький. Хтось охоче рекламував свою діяльність, хтось вітав жінок зі «святом краси» 8 березня, а хтось із офіційної сторінки піарив свій сімейний благодійний фонд», - зазначається у матеріалі.

Лідером із витрат на політичну рекламу у Facebook у першій половині 2024 року виявився скандально відомий колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк, який наразі є головою Інвестиційної ради Ірпеня та очільником партії «Нові обличчя».

«Протягом січня – червня 2024 року Карплюк витратив на рекламу у соцмережах понад 5,2 тис. доларів (понад 200 тис. гривень). Він переважно рекламував свої сторінки у Facebook, Instagram та Twitter (X). Мовляв, там можна дізнатися «першим важливі новини міста та району», - йдеться у матеріалі.

У ТОП-10 є народний депутат від Житомирської області Богдан Кицак (фракція партії «Слуга народу», обраний від Бердичівського округу) та колишній голова Житомирської ОДА Павло Жебрівський (очолював ОВА з квітня до грудня 2005 року, у 2014 році балотувався в народні депутати від Бердичівського округу).

«Витрачався на рекламу і Павло Жебрівський, народний депутат IV, V та VI скликань. Він був головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, проте у 2018 році подав у відставку. Тоді його ж нагородили орденом Ярослава Мудрого «за значний особистий внесок у державне будівництво, багаторічне сумлінне служіння українському народові». На своїй сторінці у Facebook він вказує, що є президентом військово-цивільної спілки «Бойове Братерство України». У 2024 році Жебрівський витратив на рекламу майже 2 тис. доларів. Переважно він шерив власні думки із різних приводів. Наприклад, писав, у чому різниця між владою і державою; критикував новорічне звернення Володимира Зеленського; розповідав, «яка інформаційна політика потрібна українцям» та «як порозумітися з Польщею», - пише Рух ЧЕСНО.

Закриває десятку лідерів із витрат на рекламу у Facebook народний депутат України від фракції «Слуги народу» Богдан Кицак, мажоритарник із Житомирщини. На рекламу він витратив 1,6 тис. доларів. Він часто поширював дописи про збір на дрони-камікадзе.

Як повідомляв Житомир.info, народний депутат Богдан Кицак за 2022 рік отримав у Верховній раді 528 тис. 726 грн зарплати, 478 тис. 833 грн на відшкодування витрат, пов'язаних виконанням депутатських повноважень, 90 тис. грн компенсації вартості проїзду територією України, 197 тис. 600 грн відшкодування вартості оренди або винайму готельного номера, було задекларовано 25 тис. доларів готівки. За 2023 рік зарплата та виплати від Верховної ради становили сумарно 1 млн 436 тис. 670 грн, готівка збільшилася до 35 тис. доларів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: нардеп політик Кицак Жебрівський реклама політична реклама фейсбук 
Матеріали по темі