Суспільство

У Житомирі діти з особливими освітніми потребами отримали шкільне приладдя, планшети та навушники від благодійників

1 August 2024, 17:23

Книги, ігри для розвитку, планшети та інше необхідне приладдя для навчання отримали від благодійного фонду «Lumos» понад 300 дітей з Житомирської області, які мають особливі освітні потреби.

Артем навчається у Новогуйвинській громаді, переходить у 6 клас. Хлопець з цікавістю розглядає подарунки. Мама школяра говорить, що її син любить пізнавати світ, тому його так зацікавили нові настільні ігри та книжки.

«Дужу любить книги, різні ігри. Він майже не читає, але його цікавить все. Дуже чекав, що там буде планшет. Важливо, бо часто уроки онлайн задають. Він не читає, але вчиться штампували літери, рахує в калькуляторі – це дуже йому потрібно», – говорить мама Наталя.

23 освітніх набори 1 серпня передали дітям з Житомирської громади.

«Дані набори діляться на три вікові категорії. Для дітей 3-5 років для підтримки їх розвитку, там більше на сенсорику. Діти 6-12 років - це діти, які потребують подолання освітніх втрат. Також для дітей 12-17 років – це діти більш розвинуті, які потребують соціалізації. Набори подібні, але вони різні, бо розраховані на різних дітей. Ми надали критерії, що це мають бути діти особливостями розвитку, з інвалідністю, також враховувати вразливість сім’ї, адже є багато сімей, які не можуть дозволити собі це купити. Ми підійшли комплексно, щоб підтримати дитину та родину», – розповідає проєктна менеджерка Наталя Шигонська.

Самі батьки говорять, що зараз все коштує недешево, а їх дітям інколи потрібне додаткове навчальне приладдя для розвитку.

«Особливі діти – це дуже дорого. Це вагомий внесок у наш розвиток», – говорить мама Вікторія.

«Все для розвитку. У нас ДЦП і для пальчиків нам дуже добрі ці подарунки», – ділиться мама Галина.

У департаменті освіти розповідають, що дітей, які мають особливі освітні потреби у житомирський навчальних закладах стає більше, але точну кількість учнів зможуть назвати вже у вересні.

«Близько 279 дітей. І буде збільшуватися», – каже перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

«До нас повертають діти з інших регіонів. Є поняття міграції. Тому ця цифра динамічна, може зменшуватися, або збільшуватися», – пояснює директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

Нагадаємо, що в червні 2024 року Житомирська громада отримала 2,5 млн грн субвенції з державного бюджету на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта Lumos БФ допомога діти набір планшет Арендарчук благодійність Ковтуненко  
Матеріали по темі