Новини компаній

Чому варто отримати карту побиту в Польщі та які можливості вона відкриває

2 August 2024, 11:10

Щоб тривалий час знаходитись на території чужої держави, потрібно мати на це дозвіл. Для іноземців, які живуть у Польщі, існує декілька варіантів легального перебування в країні: віза, безвіз (потрібно мати біометричний паспорт), посвідка на проживання.

Особливий статус іноземного громадянина тим, хто прибув з України, забезпечує карта побиту для українців, яка дозволяє багато разів перетинати кордон Польщі, не оформляючи візу, довше жити на її території, а також легально вчитись і працювати.


Які види карт побиту існують

Українці та інші іноземні громадяни, які законно знаходяться у Польщі, можуть отримати посвідку для проживання. Існують такі види карти побиту:

  • тимчасова – видають на строк до 3 років, а після завершення її дії потрібно подавати заявку на отримання нової;
  • постійна – дійсна протягом 10 років, але отримати її може той, хто вже прожив у Польщі не менше 5 років, має карту поляка або понад 3 років перебуває у шлюбі з поляком/полячкою;
  • карта резидента ЄС – її видають іноземним громадянам, які легально мешкають в країні більше 5-річного періоду, офіційно працюють та мають підтверджений дохід.

Тимчасова карта побиту є видом посвідки на проживання у Польщі серед українців, які переїхали туди вимушено або вирішили там здобувати освіту, вести наукову діяльність, працювати чи вивчати мову.

Якщо вам потрібна консультація спеціаліста щодо оформлення карти побиту або повний юридичний супровід, досвідченого юриста, який на цьому спеціалізується, ви знайдете на маркетплейсі Consultant. Вибраний вами фахівець допоможе розв'язати юридичні питання на території Польщі.

Які переваги карта побиту дає іноземцям

Українці, які приїхали у Польщу і залишаються там тривалий час, прагнуть отримати посвідку на проживання, оскільки вона дає чимало переваг та додаткових можливостей. До їх переліку входять:

  • право багаторазово перетинати кордон без візи;
  • можливість знаходитись на території інших держав, які приєднані до Шенгенської угоди, протягом 90 днів (додаткова віза для цього не потрібна);
  • дозвіл на придбання автотранспорту і нерухомості та оформлення їх на себе;
  • можливість створювати ФОП і вести свій бізнес;
  • право працювати у період навчання (для студентів).

З картою побиту навіть можна отримувати знижку на поїздки потягами, що теж є приємним бонусом.

Посвідка полегшує життя іноземців у Польщі, робить його зручнішим та дає більше можливостей. Щоб оформити її правильно та швидко, звертайтесь до юристів з досвідом.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: посвідка карта побиту документ 
Матеріали по темі