Влада

Обвинувачений у продажі безкоштовних ліків депутат Житомирської міськради виграв суд за поновлення на посаді в онкодиспансері

2 August 2024, 11:59

Богунський районний суд м.Житомира визнав незаконним наказ комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради про звільнення Сергія Гринчука, він має бути поновленій на посаді та отримати майже 330 тис. грн за 1,5 року вимушеного прогулу.

Відповідне рішення суду було ухвалене 17 липня 2024 року і оприлюднене 25 липня.

«Визнати незаконним та скасувати наказ Комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради №21/ОД від 30.01.2023 про звільнення ОСОБА_3. Поновити ОСОБА_3 на посаді 0,75 ставки завідуючого хіміотерапевтичним відділенням КНП «Житомирський обласний онкологічний диспансер» ЖОР з 30.01.2023. Поновити ОСОБА_3 на посаді 0,25 ставки лікаря-онколога поліклінічного відділення «Житомирський обласний онкологічний диспансер» ЖОР за сумісництвом з 30.01.2023. Стягнути з Комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний онкологічний диспансер» Житомирської обласної ради на користь ОСОБА_3 середній заробіток за час вимушеного прогулу за період з 30.01.2023 по 17.07.2024, що становить 329773,08 грн без урахування обов’язкових податків та платежів», - йдеться у рішенні.

Рішення не набуло законної сили і може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення, але суд допустив негайне виконання рішення в частині поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку в межах суми платежу за один місяць.

Зокрема, підставою для задоволення позову стало те, в наказі про звільнення від 30 січня 2023 року причинами вказано результати ревізії (акт від 18 травня 2022 року) та наказ від 9 лютого 2022 року про притягнення Гринчука до дисциплінарної відповідальності. Але відповідно до КЗпП, з моменту виявлення порушення до дисциплінарного звільнення може минути не більше місяця, а дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.

«Зі змісту наказу про звільнення вбачається, що дисциплінарні правопорушення позивач вчинив 17.09.2021, 26.01.2021, 29.01.2021, 17.08.2021, дані обставини вказують на те, що визначений ст. 148 КЗпП шестимісячний строк відповідачем пропущено», - йдеться у рішенні.

Нижче – скриншот про порушення, виявлені перевіркою:

Також суд відхилив аргумент представника онкодиспансеру про те, що Сергій Гринчук подав позовну заяву пізніше місячного строку від дати наказу про звільнення. Тут аргументом стало те, що в Україні продовжував діяти коронавірусний карантин і строки подання позовних заяв «продовжуються на строк дії такого карантину». Зауважимо, в Україні з 1 липня 2023 року завершилася дія карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією COVID-19.

Нагадаємо, колишній завідувач хіміотерапевтичного відділення онкодиспансеру Сергій Гринчук був звільнений в січні 2023 року і з квітня цього ж року судиться за поновлення на посаді.

21 червня 2024 року мер Житомира Сергій Сухомлин в інформації про поїздку з допомогою до бійців викладав фото з Сергієм Гринчуком, який був мобілізований у вересні 2023 року і зараз служить у 120-й бригаді ТрО (Вінницька область).

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2021 року правоохоронці повідомили, що у Житомирській області викрили схему продажу безкоштовних ліків для онкохворих: медики призначали онкохворим лікування, а дороговартісні ліки пропонували купувати в аптеках при тому, що дані медикаменти вони безкоштовно отримували від держави на кожного хворого. Ліки згодом по документах списувались, а у реальності продавались представникам приватних аптекарських мереж у кількох областях України за значно заниженими цінами, така схема діяла принаймні упродовж останніх пів року, щомісячно забезпечуючи дохід її організаторам у розмірі близько півмільйона гривень. Причетним до оборудки виявився Сергій Гринчук, завідувач хіміотерапевтичного відділення, депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ.

28 липня 2022 року у справі про махінації з ліками для пацієнтів житомирського онкодиспансеру оголосили підозри двом медпрацівникам (зав.відділення та медсестрі) та двом посібникам – 29-річному жителю Хмельниччини, менеджеру зі збуту, та 44-річному житомирянину. До Корольовського райсуду м. Житомира 7 вересня 2022 року з обласної прокуратури надійшов обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі про продаж безкоштовних ліків онкохворим, зокрема, Сергія Гринчука обвинувачують за двома статтями – ч. 3 ст. 191 ККУ (Заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб) та ч. 1 ст. 366 ККУ (Службове підроблення шляхом внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей). Ухвалою від 27 грудня 2023 року суд зупинив розгляд справи, бо двох обвинувачених мобілізували, зокрема, Сергій Гринчук мобілізований з 20 вересня 2023 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гринчук онкодиспансер звільненя суд ліки поновлення на посаді 
Матеріали по темі