Суспільство

Порушники сплатять майже 110 тис. грн штрафу за випалювання сухої трави у Житомирській області

5 August 2024, 09:41

Від початку року у Житомирській області зафіксували майже 500 пожеж в екосистемах на прощі понад 339 га.

Про це 5 серпня повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

«Пожежна небезпека на Житомирщині різко зросла через повернення спекотної погоди. Для запобігання масштабним пожежам, спричиненим підпалами, ДЕІ Поліського округу посилює контроль за дотриманням правил пожежної безпеки в населених пунктах та на природних екосистемах. За повідомленням ГУ ДСНС України у Житомирській області, з початку року на території області вже зафіксовано 491 випадок пожеж (в лісових масивах, на торфополях, в сільгоспугіддях) на площі понад 339 га», - йдеться у повідомленні.

Так за інформацією екоінспекції, на території Житомирської області фахівцями з початку року (на кінець липня) виявлено 63 порушення вимог пожежної безпеки. На порушників природоохоронного законодавства складено 59 протоколи за ст. 77 КУпАП (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму понад 93 тис. грн, 4 протоколи складено за ст. 77-1 КУпАП (Випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення тощо), сума накладених штрафів – майже 14 тис. грн.

У Державній екологічній інспекції наголошують: провокування пожеж у лісових масивах є не лише порушенням законодавства, але й відривати підрозділи ДСНС України, військових та правоохоронців від виконання їхніх службових обов’язків, що, своєю чергою, знижує обороноздатність країни. Довідково: відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя тягне за собою накладення штрафу на громадян на сумі від 3 060 до 6 120 грн, на посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, на громадян накладається штраф у сумі від 6 120 до 12 240 грн, на посадових осіб від 21 420 до 30 600 грн. Відповідно до ст. 77 КУпАП за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - накладення штрафу на громадян від 1 530 до 4 590 грн і на посадових осіб - від 4 590 до 15 300 грн. Окрім цього, згідно зі ст. 113 Кримінального кодексу України на час воєнного стану спалювання сухої трави, листя чи іншої рослинності може бути кваліфіковано правоохоронними органами як диверсію, розглядається як злочин, за який передбачено кримінальну відповідальність: позбавлення волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, станом на 22 липня у Житомирській області рятувальники ліквідували 433 пожежі сухої трави на площі понад 300 гектарів.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 24 травня 2024 року за випалювання трави та порушення пожежної безпеки в лісах Житомирської області винуватці сплатять понад 90 тис. грн штрафу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екоінспекція суха трава сухостій пожежа палій штраф 
Матеріали по темі