Події

Викрили командира частини, який залучав військовослужбовців до будівництва свого будинку та магазину в селі Житомирської області

6 August 2024, 17:52

За процесуального керівництва Житомирської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону повідомлено про підозру командиру однієї з військових частин за фактом перевищення влади та службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Про це 6 серпня 2024 року повідомляє пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону

«За даними слідства підозрюваний залучив підлеглих йому військовослужбовців до проведення робіт з будівництва власного приватного будинку та магазину. При цьому, спричинив матеріальну шкоду державі у вигляді безпідставного нарахування вказаним військовослужбовцям грошового забезпечення та додаткових виплат на суму понад 378 тис. грн», - йдеться у повідомленні.

Наразі вирішується питання щодо обрання командиру запобіжного заходу.

Досудове розслідування здійснюється Другий СВ (з дислокацією в м. Житомир) ТУ ДБР, розташованого у місті Хмельницькому за оперативного супроводу УСР в Житомирській області ДСР НПУ.

За інформацією департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України, 45-річний командир військової частини регулярно у робочий час залучав підлеглих військових до будівництва власного будинку та магазину у одному з сіл області.

«За результатами проведених обшуків слідчі вилучили у фігуранта більше 400 тисяч гривень, 1000 доларів, службову документацію, чорнові записи. Правоохоронці затримали керівника в/ч у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України та оголосили йому про підозру за ч. 5 ст. 426-1 (Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до дванадцяти років», - зазначається у повідомленні.

Як стало відомо редакції, викрила командира частини військова контррозвідка.

Про затримання командира частини з Житомирської області повідомило також Державне бюро розслідувань.

«Встановлено, що з жовтня 2023 року за вказівками посадовця підлеглі робили ремонт у його приватному будинку, розташованому в одному із сіл Житомирської області. При цьому посадовець впродовж кількох місяців забезпечував їм безперервну виплату грошового забезпечення, надбавок та премій у військовій частині. Остаточна сума збитків, нанесених державі, уточнюється. 5 серпня 2024 працівники ДБР провели низку обшуків за місцем служби фігуранта, проживання та в приміщеннях, де відбувалися ремонтні роботи. На місці ремонту було виявлено трьох військовослужбовців, які в цей час мали проходити службу у військовій частині. Крім того, під час обшуків у командира було виявлено та вилучено понад півмільйона гривень готівкою, походження яких наразі встановлюється», - інформує ДБР.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року офіцеру, який ударами «виховував» підлеглого, повідомили про підозру за фактом перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 КК України). На початку квітня цього ж року досудове розслідування завершили і направили обвинувальний акт до суду. Вироком від 22 серпня 2023 року Корольовський районний суд м.Житомира визнав молодшого лейтенанта винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.426-1 КК України, та призначив покарання у виді 5 років позбавлення волі, але звільнив офіцера від відбування покарання з іспитовим строком три роки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура військова частина перевищення влади командир будівництво військовий поліція підозра 
Матеріали по темі